h

Zorgboerderij mag uitbreiden in Landelijk Noord

19 februari 2009

Zorgboerderij mag uitbreiden in Landelijk Noord

De deelraad in Amsterdam Noord heeft unaniem ingestemd met de uitbreiding van een zorgboerderij in Zunderdorp. De SP is in principe geen voorstander van nieuwbouw in Landelijk Noord, maar maakt voor dit geval een uitzondering. SP-deelraadslid Erna Berends: "De boerderij zorgt voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten, maar ook heel goed voor het landschap".

De zorgboerderij in Zunderdorp is een succesvol initiatief dat uit zijn jasje groeit. Op de boerderij vinden mensen met een handicap of een psychiatrische stoornis een zinvolle dagbesteding. Gedeeltes van het huidige, biologische bedrijf zijn al opgeofferd om de clinten op te vangen. Verdere uitbreiding is onmogelijk op het bestaande bedrijf.

In eerste instantie wilden de boeren van de zorgboerderij een bestaand agrarisch bedrijf kopen. Speculanten zijn echter bereid veel meer geld neer te leggen voor dergelijke bedrijven dan een boer ooit zou kunnen opbrengen. Zij hopen in de toekomst appartementen te kunnen realiseren in de stallen waardoor de waarde van de voormalige boerenbedrijven nog verder oploopt. Berends: "Hierdoor ontstaat een bizarre situatie in Landelijk Noord. Agrarische bedrijven verdwijnen en boeren die wel door willen, kunnen die bedrijven nooit betalen, waardoor zij gedwongen zijn nieuw te bouwen in het mooie veenweidegebied. Alleen omdat de mensen van de zorgboerderij zo goed zorgdragen voor het gebied, stemt de SP ermee in. Maar dit mag niet de deur openzetten naar meer nieuwbouw op het Noordse platteland."

U bent hier