h

Noord moet gedupeerden zondagsopenstelling compenseren

11 maart 2009

Noord moet gedupeerden zondagsopenstelling compenseren

Het stadsdeelbestuur van Amsterdam-Noord moet kleine ondernemers die nadeel hebben ondervonden van de onterechte openstelling van winkels op zondag compenseren. Dat zegt SP-fractievoorzitter in Noord Daniël Peters in reactie op de uitspraak van de rechtbank woensdag dat winkels in Noord niet iedere zondag hun deuren mogen openen.

Een meerderheid in de deelraad gaf in december vorig jaar alle winkels in Noord toestemming hun deuren te openen op grond van het toeristisch regime. Daarvoor was de C1000 op Buikslotermeerplein in overleg met het stadsdeel al bijna een jaar op zondag geopend, zonder dat daar enige wettige grondslag voor was. De SP-fractie oordeelde in het debat in december al dat van toerisme in Amsterdam-Noord niet dusdanig sprake is dat winkels er iedere zondag voor open zouden moeten. Bovendien gaven verschillende kleine ondernemers toen aan dat zij schade zouden ondervinden van de zondagsopenstelling.

SP-fractievoorzitter Peters: "Wij zijn blij dat de rechter onze mening deelt dat het Dagelijks Bestuur van Noord de toerismebepaling in de winkeltijdenwet heeft misbruikt. Uit een enquête van de SP onder kleine ondernemers is gebleken dat 78 procent van de ondervraagde winkeliers tegen zondagsopenstelling was en 35 procent als gevolg ervan een daling van de omzet heeft gekend. Het lijkt ons meer dan redelijk dat het stadsdeel in overleg met hen treedt over compensatie van de schade."

U bent hier