h

Schriftelijke vragen

18 maart 2009

Schriftelijke vragen

Vertraging bij invoering gedragscode splitsen

Vraag 1.
Kan het dagelijks bestuur bevestigen dat de datum waarop een huiseigenaar verplicht wordt bij de aanvrage van een splitsingsvergunning bovengenoemde gedragscode te hebben ondertekend, is verschoven van 1 januari naar 1 april 2009 ?

Antwoord
Ja

Vraag 2.
Zo ja, kan het dagelijks bestuur uitleggen waarom de stadsdeelraad en het Wijksteunpunt Wonen daar niet van op de hoogte zijn gesteld, zoals in andere stadsdelen wel is gebeurd ?

Antwoord
Het is juist dat geen rechtstreeks bericht naar de deelraad is gegaan met deze informatie. De verschuiving van ingangsdatum is via de website van het stadsdeel bekend gemaakt. Op de site wordt tevens verwezen naar de site van de dienst Wonen waar informatie over de gedragscode te vinden is. Het Wijksteunpunt Wonen en de huurdersvereniging zijn door de dienst Wonen van de wijziging van de ingangsdatum op de hoogte gesteld.

Vraag 3.
Hoeveel splitsingsaanvragen zijn er in totaal gedaan in de periode van 1 september tot en met 31 december 2008, toen de gedragscode al vrijwillig kon worden toegepast ?

Antwoord
Er zijn in deze periode in totaal 20 aanvragen gedaan.

Vraag 4.
Bij hoeveel aanvragen is deze periode was sprake van vrijwillige toepassing ?

Antwoord
Bij geen van deze aanvragen was sprake van vrijwillige toepassing van de Gedragscode splitsen.

Vraag 5.
Op welke manier werden huurders door het stadsdeel op de hoogte gesteld van het feit dat de gedragscode per 1 september 2008 vrijwillig kon worden toegepast ?

Antwoord
Door een brief die de huurders van een pand waarvoor een splitsingsvergunning werd aangevraagd van het stadsdeel ontvingen. Daarnaast konden zij op de website van het stadsdeel informatie vinden over de Gedragscode en werd verwezen naar het Wijksteunpunt Wonen voor informatie.

Vraag 6.
In hoeverre geeft het stadsdeel inhoud aan de aanbeveling van Dienst Wonen om vanaf 1 januari volgens de gedragscode te gaan werken?

Antwoord
Het stadsdeel geeft op dit moment nog geen concrete invulling aan de aanbeveling van de dienst Wonen. De redenen daarvoor worden bij de beantwoording van vraag 7 gegeven.

Vraag 7.
Op welke manier stimuleert het stadsdeel de eigenaren om de gedragscode nu al toe te passen?

Antwoord
In de huidige situatie van vrijwillige toepassing van de Gedragscode is gebleken dat bij de eigenaren/verhuurders het beeld bestaat dat, wanneer zij voorafgaand aan het verplicht stellen van de Gedragscode deze nu al gaan toepassen, zij daar in het splitsingsproces iets van het stadsdeel voor terugkrijgen. Hierbij moet gedacht worden aan snellere behandeling van het dossier etc. Wanneer hen wordt duidelijk gemaakt dat van een dergelijke situatie geen sprake kan zijn, valt de bereidheid om nu al volgens de Gedragscode te gaan werken weg.

Vraag 8. Volgt het stadsdeel het afgesproken communicatietraject ?

Antwoord
Ja

Vraag 9.
Zo ja, hoe ziet dat eruit ?

Antwoord
Dit traject bestaat uit het aanleveren van teksten door de dienst Wonen aan het stadsdeel voor publicatie op het internet. Deze teksten zijn door het stadsdeel op haar website geplaatst. Daarnaast is er door de dienst Wonen naar alle betrokken partijen uit het veld over de Gedragcsode gecommuniceerd. (waaronder ook het Wijksteunpunt Wonen en de huurdersverenigingen).

Vraag 10.
Zo nee, waarom niet ?

Antwoord
n.v.t. zie antwoorden op de vragen 8 en 9.

U bent hier