h

Buurten in de Dobbebuurt: Parkeerproblemen

4 mei 2009

Buurten in de Dobbebuurt: Parkeerproblemen

De bewoners van de Dobbebuurt hebben vooral last van parkeerproblemen. Dit bleek uit gesprekken met bewoners op dinsdag 28 april, toen de SP Geuzenveld/Slotermeer ging 'Buurten' in deze buurt. De grens van het betaald parkeren ligt bij het metrostation de Vlugtlaan, hierna is het vrij parkeren voor iedereen. Dit tot ongenoegen van meeste bewoners.

De Dobbebuurt is een gezellige buurt die ligt tussen de Burgemeester de Vlugtlaan en het Gerbrandypark, een buurt die rijk is aan verschillende culturen en aan veel groen. Kortom, een buurt waar mensen plezierig wonen. Maar bijna alle bewoners met wie de SP gesproken heeft, hebben te maken met het parkeerprobleem. Veel parkeerplekken in de Dobbebuurt worden bezet door mensen die vaak niet eens in Amsterdam wonen en dus niks met de buurt te maken hebben. Bewoners melden dat er het liefst geparkeerd wordt dichtbij de haltes van het openbaar vervoer, "Dan hoeven ze minder te lopen." zegt n van de bewoners, en "Kijk, dat busje staat er al een paar dagen en die is niet van uit de buurt." Het gevolg hiervan is dat bewoners hun auto ver van huis moeten parkeren op een vaak onveilige plaats.

Er wordt ook vaak dubbel geparkeerd, volgens bewoners. Zo meldt bijvoorbeeld een teleurgestelde moeder dat haar zoon, die bij haar thuis woont, de afgelopen maanden ongeveer 500 euro aan boetes heeft ontvangen voor het parkeren met 1 of 2 wielen op de stoep. "Onrechtvaardig", noemt ze het, "want er wordt niks gedaan aan de mensen die hier niks te zoeken hebben en vaak dubbel parkeren. Als mijn zoon geen parkeerplek kan vinden en genoodzaakt is om met n of twee wielen op de stoep te parkeren heeft hij meteen een bon op de ruit." Het is duidelijk dat hier sprake is van een groot parkeerprobleem. De bewoners uit de Dobbebuurt zijn het zat en ergeren zich mateloos. Als oplossing willen de mensen uit de buurt dat betaald parkeren ingevoerd wordt in hun buurt. Zij vinden het niet erg om voor een bewonersvergunning te betalen, als ze maar fatsoenlijk kunnen parkeren. De SP is het met de bewoners eens dat dit probleem opgelost moet worden, bijvoorbeeld door het instellen van blauwe zones waar bezoekers van buiten slechts kort kunnen parkeren.

Behalve het parkeren waren er nog enkele andere klachten. De bestrating heeft veel te verduren gehad: stenen zijn kapot, steken half de grond uit of zijn juist ingezakt. Tijdens het buurten zag de SP een bejaarde man met stok zich met moeite verplaatsen. Verder klagen bewoners over het feit dat er de hele week door grofvuil buiten gezet wordt, wat natuurlijk geen gezicht is, en dat er op te late tijdstippen nog jongeren rondhangen op straat. Een bewoner geeft aan straatcoaches te willen zien in de buurt, zodat jongeren aangesproken kunnen worden op hun gedrag. Ook is het Gebrandypark, verbonden aan de Dobbebuurt, vernieuwd en voorzien van een grote nieuwe speeltuin en een nieuw voetbalveld. De bewoners vinden dit een goede ontwikkeling, maar het lijkt wel alsof het park nog niet helemaal af is. Zo ligt er op veel plekken nog zand in plaats van gras en vinden de bewoners dat er nog bankjes moeten komen.

De SP heeft er een leuke dag aan overgehouden door te buurten in de Dobbebuurt en is blij dat zij een luisterend oor heeft kunnen bieden aan de bewoners. De mensen waren open, gastvrij en goed op de hoogte van zaken in de buurt. Kort samengevat: het buurten is bevredigend geweest voor de bewoners van de Dobbebuurt en de SP.

U bent hier