h

Europa in Noord

10 mei 2009

Europa in Noord

De Europese verkiezingen waren het belangrijkste onderwerp van de ledenavond van de SP in Noord op vrijdag 8 mei. Tweede Kamerlid Ronald van Raak legde de aanwezigen uit hoe de Europese Unie werkt en hoe de SP daar tegenaan kijkt. Zo leerden de aanwezigen dat zelfs Amsterdamse geveltuintjes soms met Europees geld worden aangelegd. Natuurlijk was er ook aandacht voor de campagne en de vraag hoe zoveel mogelijk mensen te overtuigen om op 4 juni naar de stembus te gaan en SP te stemmen.

Van Raak onderstreepte dat Europese samenwerking op een aantal onderwerpen erg goed is. Maar de Europese Unie is te ondemocratisch en ondoorzichtig om zich met al het nationaal beleid te bemoeien. De EU heeft de marktwerking hoog in het vaandel staan, en probeert die vrije markt op allerlei gebieden op te dringen aan de lidstaten. Zo komt de privatisering van het openbaar vervoer vanuit Europa, net als het idee om werknemers vrij toegang te geven tot alle EU-landen. Van Raak: "Dat lijkt misschien solidair, omdat mensen uit Polen hier meer kunnen verdienen dan in eigen land, maar het leidt tot uitbuiting hier en een groot gemis aan arbeidskrachten in Polen zelf. Europa zou moeten investeren in Polen, zodat de mensen daar fatsoenlijk kunnen werken en geld verdienen. Uiteindelijk is dat ook goed voor de afzetmarkt van de rijkere Europese landen."

De aanwezigen waren het erover eens dat de SP in Europa moet fungeren als waakhond en, aldus Van Raak, het is ook in Europa mogelijk om met goede voorstellen te komen - al is het vaak moeilijk om door de brij van lobbyisten en 'expert groups' te worstelen. Een sterke SP in Europa is dus nodig, en ook in Amsterdam-Noord gaan we er de komende weken hard aan werken om dat te bereiken. Aan het eind van de avond werden onder het genot van een drankje nog verschillende ideen uitgewisseld voor een succesvolle EU-campagne in Noord.

U bent hier