h

Sloop douanesteiger stilgelegd

18 mei 2009

Sloop douanesteiger stilgelegd

Het stadsdeel is afgelopen donderdag begonnen met de sloop van de douanesteiger bij de loodsen aan de Zeeburgerkade. Nadat de SP gealarmeerd was door de actievoerders, heeft zij direct een dringend beroep gedaan op de wethouder en hem erop gewezen dat sloop op dit moment illegaal is. Tegelijk werd de steiger bezet door actievoerders. De sloop is stilgelegd.

De afgelopen week is er veel gebeurd rond de bezette loodsen op de Zeeburgerkade. Het Cuypersgenootschap heeft een aanvraag gedaan om de loodsen, de steiger en eigenlijk het hele gebied aan te melden als gemeentelijk monument. Tijdens de commissievergadering werd hierop gewezen door actievoerders die kwamen inspreken. Die actievoerders wezen er ook op dat in het betreffende gebied nu vogels broeden, en dat sloop daarom in strijd is met de wet. De SP vroeg de wethouder dan ook om eerst een natuurtoets te houden en te onderzoeken welke gevolgen de monumentaanvraag heeft. De wethouder gaf echter aan over een sloopvergunning te beschikken en de bezetters hier weg te willen hebben.

Dat de wethouder op ramkoers ligt, bleek donderdag. Er verscheen een ponton naast de douanesteiger en de sloop begon. Na een oproep van de SP aan de wethouder om zich aan de wet te houden, werd de sloop de volgende ochtend stilgelegd. Het stadsdeel zal zich met een ecoloog en de Algemene Inspectie Dienst over de situatie beraden, wat volgens de SP al had moeten gebeuren voordat het stadsdeel met de sloop van de steiger begon.

Inmiddels bruist het in het gebied van activiteiten waaraan in Zeeburg een grote behoefte is. Op woensdagen is er een kindermiddag, op donderdagavond kan er goedkoop, lekker en gezond worden gegeten en op zondag is er muziek en vinden er allerlei culturele activiteiten plaats. Drie buurtorganisaties (Vereniging Groen is Blauw, Vereniging Red het Blauw en het Zeeburgs Boten Overleg), krakers, voormalige gebruikers van de loodsen en andere buurtbewoners hopen dat dit gebied leuk, kleinschalig en levendig kan blijven. In de volgende raadsvergadering komen de SP hierop terug. Slopen voor kaalslag is in ieder geval geen optie.

U bent hier