h

SP-bijeenkomst over 1012 brengt zorgelijke informatie aan het licht

12 mei 2009

SP-bijeenkomst over 1012 brengt zorgelijke informatie aan het licht

SP Amsterdam hield op vrijdagavond 8 mei een Politiek café over de Walllen en het Singelgebied (het zogenoemde Coalitieproject 1012) in Café P96. Met bewoners, ondernemers en betrokken SP-leden werden de plannen besproken die de gemeenteraad en stadsdeel Centrum hebben om ondermeer criminaliteit en vrouwenhandel in het gebied tegen te gaan. De aanwezigen concludeerden dat de gemeentelijke plannen voor de aanpak van de Wallen steeds vager worden. De SP-raadsleden uit de gemeenteraad en stadsdeel Centrum Laurens Ivens en Marnix Bruggeman schetsten hoe de situatie op de Wallen door het decennialange gedoogbeleid van de gemeente uit de hand is gelopen. Zij legden uit hoe de SP nu tegen de plannen aankijkt, waarna ze met de aanwezigen in debat gingen.

De SP staat nog steeds achter de uitgangspunten van het 'Coalitieproject 1012' van gemeente en stadsdeel om vrouwenhandel en andere criminaliteit en misstanden uit te roeien. Tegelijkertijd lijken gemeente en stadsdeel het accent steeds meer te verleggen naar het verluxen van het wallengebied. Laurens Ivens is er juist voor om zoveel mogelijk aan te sluiten bij het historisch gegroeide karakter van het gebied: "Dat moet je niet met een soort planeconomie van bovenaf om zeep gaan helpen." Marnix Bruggeman vertelde een bizarre ervaring op een besloten bijeenkomst in februari waarin deelraadsleden werden bijgepraat: "We kregen te horen dat alle 'belangrijke spelers' op de vastgoedmarkt hun posities hebben ingenomen om te investeren in grote projecten rond de Beurs van Berlage en De Bijenkorf. Ik vroeg me toen af wat dit nog te maken heeft met de bestrijding van vrouwenhandel. Daarom vroeg ik aan stadsdeelvoorzitter Els Iping en de ambtenaren heel netjes wat nu eigenlijk de 'ratio' achter het project 1012 is. Geloof me of niet, maar ze kregen vervolgens zo ongeveer slaande ruzie over wat de bedoeling is van de wallenaanpak."

Op de bijeenkomst kwam ook zorgelijke informatie van bewoners boven water. Terwijl de gemeente voor veel geld raamexploitanten op de Wallen uitkoopt, blijken er tegelijkertijd in de Spuistraat allerlei massagesalons, clandestiene bordelen en andere onduidelijke nering bij te komen. Dit is in strijd met het bestemmingsplan. In plaats van dit oogluikend toe te staan, moeten stadsdeel en gemeente hiertegen optreden.

Veel mensen twijfelden over het uitroeien van de coffeeshops op de wallen. Er is veel meer overlast door alcoholmisbruik, en zeker niet alleen van de beruchte Engelse vrijgezellenparties. Marnix Bruggeman: "De wallenaanpak lijkt steeds meer een vastgoedoperatie te worden. Zo zou het Damrak een luxe boulevard moeten worden waar cruiseschip-passagiers hun geld kunnen besteden. Maar zoals een ingewijde uit die wereld vertelde, komen zij daar helemaal niet voor. Zij willen juist van het bijzondere karakter van de wallen genieten. Gemeente en stadsdeel zouden meer werk moeten maken van de zorgplicht die de overheid volgens ons heeft: zorgen dat iedereen in het centrum veilig en zonder overlast kan wonen en werken."

Naar aanleiding van deze bijeenkomst heeft de SP een 10-punten plan opgesteld over 'coalitie 1012'.
Reacties op dit plan zijn welkom bij Laurens Ivens (livens@sp.nl) en/of Marnix Bruggeman (marnixbr@xs4all.nl).

U bent hier