h

Algemene beschouwingen bij de Voorjaarsnotitie 2009

26 juni 2009

Algemene beschouwingen bij de Voorjaarsnotitie 2009

Bijdrage SP Voorjaarsnotitie 2009

Voorzitter,

Wat de SP betreft is het te vroeg voor beschouwingen over de gehele raadsperiode. In onze ogen zijn er nog negen cruciale maanden te gaan tot de verkiezingen van 3 maart, waarin heel veel of juist bitter weinig kan gebeuren in Noord. Omdat ook die negen maanden onderdeel zijn van deze raadsperiode, stellen wij onze grote beschouwingen uit tot de laatste mogelijkheid, namelijk de begrotingsbehandeling in november.

Maar er is meer dan genoeg te zeggen over de Voorjaarsnota en het afgelopen halfjaar in Noord. Wat ons in die periode is opgevallen, is de groeiende onzekerheid of onduidelijkheid in het stadsdeel. Heel Noord is op de schop voor allerlei projecten, maar onduidelijk en onzeker is wat wanneer voltooid wordt. Het Dagelijks Bestuur komt slechts mondjesmaat met mededelingen over de invloed van de crisis op bouwprojecten in Noord. Terwijl het zo goed begon met de mededeling in de raad in maart dat genventariseerd zou worden wat het effect van de crisis is. De stadsdeelvoorzitter noemde toen expliciet delen van het CAN-gebied waar onderzoek naar zou moeten worden gedaan: de toekomstige locatie van het zwembad bijvoorbeeld in Elzenhagen-Zuid. Maar sindsdien hebben we weinig gehoord.

Wel af en toe iets tussen neus en lippen door, maar dat maakt de onzekerheid eerder groter dan kleiner. Neem bijvoorbeeld dat hotel op de NDSM-werf, waar precies een jaar geleden snel voor het reces een bestemmingswijziging voor door de raad moest worden gesleurd. Het is dat er iemand in de commissie van 13 mei naar vroeg, anders waren we er nooit achter gekomen dat de ontwikkeling daarvan stil ligt. Elzenhagen-Noord ligt stil wegens tegenvallende verkoop en ook op Overhoeks loopt het allemaal niet op rolletjes volgens de Metro van 20 mei. Hoe zit het met de bouw op Waterlandplein en in de Banne, wordt daar genoeg verkocht om te starten? En hoe zit het nou eigenlijk met het zwembad. Het is alweer jaren geleden dat we hier discussieerden over wellness en speelweide voor het nieuwe bad, maar Noord doet het de zoveelste zomer met het Floraparkbad. En dat is wat ons betreft geen punt, maar ik dacht dat dat bad niet meer aan de eisen voldeed. Wanneer begint de bouw van het nieuwe bad? Het zou goed zijn als u de raad juist nu wat actiever informeert over dit soort zaken, zodat we samen kunnen inspelen op nieuwe situaties.

Het is ook onzekerheid troef rond de scheepsbouwloods op de NDSM-werf. Ook daar spreken we al langer dan een jaar over. Ook daar was grote haast geboden destijds. Maar na tal van vergaderingen in raad en commissie, tussen projectbureau, huurders en toekomstige kopers is er nog steeds niets verkocht, is er geen duidelijkheid over de financin van ex-beheerder of nog steeds beheerder Kinetisch Noord en is er ook nog steeds geen stichting NDSM voor beheer en programmering. De SP is van mening dat er nu snel duidelijkheid moet komen. Vooral omdat dit naar de huurders toe niet meer te verkopen is. Zij hadden immers ook een bod gedaan om de loods over te nemen, maar waren te laat, was de uitleg. Dat valt een jaar later natuurlijk niet meer vol te houden.

Wij stellen voor het gehele pakket NDSM in september in de commissie Middelen te agenderen. Als u dan geen duidelijkheid kunt scheppen over de toekomst van de loods, zullen wij voorstellen de loods weer in de vrije verkoop te doen, zodat de huurders ook weer de kans hebben een serieus voorstel te doen.

In de Voorjaarsnota, want daar hebben we het vanavond toch over, zit ook een aantal onzekerheden. Of eigenlijk is de hele risicoparagraaf een onzekerheid. Nou lijkt dat heel logisch, maar wat ik bedoel is dat er maar drie bedragen in de paragraaf staan genoemd op zestien posten. Dat is wel een heel groot risico, of een heel klein, dat weten we immers niet. Over een aantal PM-posten heb ik wel uitleg gekregen, en het lijkt niet anders te kunnen, maar de schoonheidsprijs verdient het niet.

Het is een klein vlekje op een verder erg mooie Voorjaarsnota. Ik zei het al in de commissie Middelen, Noord staat er in vergelijking met andere stadsdelen goed voor. De crisis lijkt ver weg als we de Voorjaarsnota lezen. Er zijn veel vrij te besteden middelen. Het bestuur strooit in onze ogen niet willekeurig met dat geld maar heeft wel degelijk oog voor de misschien moeilijke komende jaren. De 500.000 euro om de economie te stimuleren zijn daar een voorbeeld van. Het DB heeft de raad inspraak beloofd over die half miljoen. De SP wil wel vast een richting aangeven. De kleinere winkelcentra en de winkelpleintjes in Noord hebben het niet makkelijk.

Waterlandplein doet het met tijdelijke behuizing, In de Banne heeft te maken met grote groepen vertrekkende bewoners en veel werkzaamheden voor de deur, Mosplein gaat binnenkort op de schop en er zijn ook plannen voor de Molenwijk. Een deel van de winkeliers aan het Zonneplein en Purmerplein staat het water al jaren aan de lippen door een reeks factoren. Alle winkelcentra op BSM-plein na vrezen het effect van de zondagsopenstelling. Uit onze rondgang naar aanleiding van de zondagsopenstelling blijkt dat winkelstraatmanagement voor de pleinen waar dat is ingesteld niet voldoende werkt. Op Zonneplein werd door winkeliers het idee geopperd om eens in de zoveel tijd een markt op het plein te houden. Dat zou bezoekers trekken en ook goed zijn voor de vaste winkeliers. Wij willen u met een motie oproepen die optie eens te onderzoeken. Of het mogelijk is de kleinere pleinen in Noord te verlevendigen door daar in overleg met de ondernemers periodiek een markt in te richten. (motie ingetrokken)

U bent hier