h

Discussie over zondagsopenstelling nog niet voorbij

27 juni 2009

Discussie over zondagsopenstelling nog niet voorbij

De SP vreest dat de discussie over het iedere zondag openstellen van winkels in Amsterdam-Noord verre van voorbij is. Donderdag stemde de deelraad opnieuw in met zondagsopenstelling, nadat de rechter een eerder besluit daartoe ongeldig had verklaard. SP-fractievoorzitter Daniël Peters: "De landelijke winkeltijdenwet deugt niet. Zo lang die niet is aangepast, zullen voor- en tegenstanders naar de rechter blijven lopen. Dat maakt het er niet duidelijker op voor de Noordse middenstand."

De SP is tegenstander van openstelling van winkels iedere zondag van het jaar. Kleine ondernemers in Noord zeggen er omzetverlies door te lijden en willen vaak niet nog een zevende dag in hun winkel staan. Zij wonnen in maart een rechtszaak tegen zondagsopenstelling. Volgens de rechter maakt Noord ten onrechte aanspraak op het zogenoemde toeristisch regime, wat gemeenten volgens de Winkeltijdenwet de mogelijkheid biedt wekelijkse koopzondagen toe te staan.

Peters: "Noord heeft nu een onderzoek gepresenteerd dat moet bewijzen dat het een toeristische trekpleister is. De kleine winkeliers hebben aangekondigd dat opnieuw bij de rechter aan te vechten. Dat betekent dat de onzekerheid blijft voortduren. Daarom heeft de SP voorgesteld te wachten met het instellen van de wekelijkse koopzondag tot de Tweede Kamer komend najaar de Winkeltijdenwet heeft gevalueerd. Want het is wel duidelijk dat het toeristisch regime veel scherper gedefinieerd moet worden."

De SP wist, ondersteund door CDA en PvdA, wel een voorstel door de raad te leiden ter ondersteuning van de kleine winkeliers in het stadsdeel. Zo komt er voor alle kleine winkelcentra in Noord, zoals Zonneplein, Purmerplein, maar ook winkelcentrum In de Banne, een pleinmanager die extra geld krijgt om initiatieven ter versterking van de centra te bekostigen. Ook moeten de pleinmanagers een directe lijn met de verantwoordelijk wethouder krijgen om problemen in de centra snel op te lossen.

U bent hier