h

Stadsdeel laat bewoners Weesperstraat stikken

5 juni 2009

Stadsdeel laat bewoners Weesperstraat stikken

In plaats van de beloofde versmalling van de Weesperstraat worden omwonenden opgezadeld met extra asfalt en nog meer luchtvervuiling. De aanleg van touringcarhaltes voor bezoekers van de Hermitage, het Joods Historisch Museum en het Rembrandthuis was dinsdag 2 juni aanleiding tot een actie. Meer dan 50 woedende bewoners en sympathisanten van de Weesperbuurt sloten tussen 18.30 en 19.30 uur de Weesperstraat tussen de Nieuwe Kerkstraat en de Nieuwe Keizersgracht deels af voor verkeer.

De bewoners hadden zich 'huiselijk' uitgedost in ochtendjassen, met krulspelden en op pantoffels, om daarmee aan te geven dat de Weesperstraat ook een woonstraat is en niet alleen maar een handige autocorridor waar je naar believen eindeloos verkeer doorheen kunt blijven persen. Leden van SP-centrum en een aantal SP-deelraadsleden steunden de actie. Bewoners zijn al vanaf begin dit jaar in een verbeten strijd verwikkeld met het stadsdeel, dat de touringcarhaltes van het Mr.Visserplein verplaatst naar de Weesperstraat.

SP-deelraadslid Femke Reudler Talsma: "Wat alle partijen vergeten, is dat deze mensen al heel lang zaken beloofd zijn die niet worden nagekomen." In 2002 keurde de gemeenteraad het Masterplan Wibautas goed waarin besloten werd dat de Weesperstraat van 2x2 naar 2x1 rijbaan zou gaan. Reudler Talsma: "Dit plan wordt steeds maar niet uitgevoerd, telkens met andere excuses. Nu moet er gewacht worden tot na de aanleg van de Noord-Zuid lijn. Als we daarop moeten wachten dan maakt geen van de huidige bewoners de versmalling nog mee!"

GroenLinks hield zich aanvankelijk aan de afspraken die zijn gemaakt zijn om touringcars buiten het centrum te houden. Ook zij betoogden dat bezoekers gewoon op het Amstelstation uit hun touringcar kunnen stappen om zo per metro verder te reizen. Alle toeristische bestemmingen rond het Mr. Visserplein bevinden zich op een steenworp afstand van een van de metro-uitgangen van het Waterlooplein.

Dat GroenLinks plotseling wel kon instemmen met de halteplek op de Weesperstraat heeft niet alleen de SP maar ook de bewoners verrast en woedend gemaakt. Reudler Talsma: "Bewoners van de Weesperstraat worden keer op keer in de kou gezet. Net of zij geen recht hebben op gezonde lucht en woongenot. Het stadsdeel, n alle andere partijen, laten ze gewoon stikken."

U bent hier