Sloop Van Eesterenmuseum
Sloop Van Eesterenmuseum
Sloop Van Eesterenmuseum
Onlangs viel in het Parool te lezen dat de woningcorporaties, waaronder Far West en Eigen Haard aansturen op sloop van het zogeheten Van Eesterenmuseum. Het gaat hier over woningblokken in stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer die in 2007 zijn aangewezen als beschermd stadsgezicht.
1. Wat vindt het college van het idee van de woningcorporaties om het 'Van Eesterenmuseum' te slopen?
2. Hoe staat het college tegenover sloop van beschermde stadsgezichten?
3. Is het college het met de SP eens dat een 'monumentaal stedelijk ensemble' niet gehandhaafd wordt als de gebouwen in het 'Van Eesterenmuseum' gesloopt worden? En dat het onwaarschijnlijk is dat nieuwbouw in de stijl van Van Eesteren dezelfde waarde heeft als de huidige gebouwen?
4. Afgelopen jaren is hard gewerkt om het stedenbouwkundige belang van onder meer Nieuw West vast te leggen in de zogenaamde waarderingskaarten. Hoe beoordeelt het college de voorgenomen afbraak van het 'Van Eesterenmuseum' tegen deze achtergrond?
Hans Bakker.
Antwoord van burgemeester en wethouders
1. Het college is tegen sloop van het Van Eesterenmuseum, onder meer omdat op initiatief van de stadsdeelraad en na advies van BMA door het Stadsdeelbestuur van het stadsdeel Geuzenveld Slotermeer in 2007 besloten om het gebied aan te wijzen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht.
Overigens betreffen de plannen die op dit moment voorliggen niet de sloop van het gehele museum, maar wel een aantal substantiele onderdelen daarvan.
2. Het college staat negatief tegenover de sloop van beschermde stadsgezichten. Sloop staat op gespannen voet met de uitgangspunten van een beschermd Stadsgezicht, namelijk behoud van de "monumentale waarden". Dit geldt voor bebouwing, aanleg van wegen, parken en groen en alles wat het stadsgezicht beschermenswaardig maakt.
3. In uitzonderlijke gevallen kan er binnen een beschermd stadsgezicht overgegaan worden tot sloop van onderdelen van het stadsgezicht. Dit kan echter alleen in goed overleg met alle bevoegde partijen. Uitgangspunt hierbij is veelal dat de te beschermen waarden in stand blijven en nieuwe bebouwing zich voegt in het beschermde stadsgezicht. Een goede analyse van de bestaande situatie en inzicht in de afwegingen voor de nieuw te nemen maatregelen zijn hierbij essentieel. Op dit moment is het aan het College niet bekend dat deze analyse is gemaakt door betrokken corporaties. Nieuwe bebouwing heeft per definitie nooit dezelfde waarde als de oorspronkelijke historische bebouwing. Hiermee wordt niet gezegd dat nieuwbouw niet mogelijk is of geen kwaliteit kan hebben binnen een beschermd stadsgezicht.
4. De waardekaarten Nieuw-West zijn in nauw overleg met alle stadsdelen en corporaties ontwikkeld (nav motie-Willems november 2007) en in het voorjaar ook aan u gepresenteerd. De vernieuwingsplannen laten zien dat de waardekaarten, die komend najaar bestuurlijk zullen worden vastgesteld, hier niet worden gehanteerd op de manier waarop ze kunnen worden ingezet.
U mag uit deze antwoorden concluderen, dat het college op het standpunt staat dat behoud en behoedzame vernieuwing van de bestaande bebouwing uitgangspunt dient te zijn ingrijpen in welk beschermd stadsgezicht dan ook. Sloop kan slechts bij uitzondering en met grote terughoudendheid aan de orde zijn.
In het geval van het Van Eesterenmuseum, is qua waardering het accent gelegd op het stedenbouwkundig ontwerp (verkaveling, groenstructuur, openbare ruimte) en de verschillende (volkshuisvestelijke) typologien van de bebouwing. Hierbij bestaat de mogelijkheid op onderdelen wel te vernieuwen, mits daar een goede analyse en genuanceerde argumentatie aan ten grondslag ligt. De bevoegdheid om te beslissen over behoud en vernieuwing van het Van Eesterenmuseum ligt in formele zin bij het stadsdeel. Wij zullen met het stadsdeel overleg voeren om te bezien hoe een optimaal resultaat behaald kan worden.