h

"Bedankt, en nou met ons allen verder!"

14 september 2009

"Bedankt, en nou met ons allen verder!"

"Onze overheden hebben zich uitgeleverd aan de economische marktwerking." "De grote banken met hun piramidespelletjes, bonussen en oplichtingpraktijken veroorzaakten onze crisis, waar wij nu met z'n allen mee zitten." "Het asociale gezicht van het moderne kapitalisme toont zich in uitbuiting, diefstal en vreten; daarom moeten wij de mensen in de buurten en de werklozen een nieuw perspectief bieden." Zelden hoor je het nog zo klip en klaar. Tenzij je SP-er Johan van Biemen treft in een fel politiek intro op een vrolijke avond van SP-verspreiders in het Centrum. Op deze politieke en vooral gezellige SP-bijeenkomst stonden de SP-krantverspreiders centraal. 34 verspreiders kwamen in De Jordaan bijeen op 11 september voor een feestje ter ere van hun verspreidwerk in de buurten, aan het begin van het nieuwe politieke seizoen.

Twintig maanden geleden werd in Centrum het verspreidersnetwerk opgezet door Ewout van der Hoog en Johan van Biemen. Dit resulteerde in een steeds effectiever opererend fijnmazig stelsel van 144 lopers en depothouders. Deze laatsten werden vrolijk in het zonnetje gezet met enkele toespraakjes, historische filmbeelden, antieke spandoeken, liederen, een hapje en een drankje. Maar het doel van deze avond reikte verder dan dat. Het gaat niet alleen om het verspreiden van SP-papier in de buurten maar om een kwaliteitsomslag naar een politiek buurtactienetwerk.

Een actieve SP'er toonde historische filmbeelden. "Op deze 11e september denken we terug aan twee zeer verschillende geweldsdaden in onze geschiedenis: de massamoord op bijna 3000 mensen in en rond de Twin Towers en de massamoord op duizenden Chilenen tijdens de militaire coup tegen president Allende in 1973. Beide historische gebeurtenissen zijn tragische voorbeelden waarin volstrekt onschuldige mensen het loodje legden, als gevolg van westers imperialisme."

De avond werd besloten met een akoestische medley door Reinout Koperdraat - die een moderne ode aan "De Loper" vastknoopte aan een traditioneel werklied uit de Zaanstreek. Dit alles maakte het de 34 SP-lopers mr dan duidelijk waar het om draait: onze strijd voor het socialisme gaat om Mokumse mensen, om Mokumse buurten en stadsdeelraden en ook om '65 blijft 65', maar die strijd staat in de context van een historische beweging en is mondiaal.

U bent hier