h

De staat van de stad

8 oktober 2009

De staat van de stad

Bijdrage 'De staat van de stad'

Het college schetst de staat van de stad als "Amsterdam verkeert in zwaar weer". De economische crisis is op vele plekken voelbaar. Eind 2008 markeert de overgang naar een recessie die langer zal duren en diepgaander gevolgen zal kennen dan wij - dat wil zeggen het college - begin 2009 hadden kunnen vermoeden.

Voorzitter, de SP vraagt zich af waarom wethouder Asscher begin 2009 die gevolgen nog niet kon vermoeden. Wij twijfelen er nu serieus aan of hij wel goed naar de weersverwachting heeft gekeken. Naar ons idee heeft dit zware weer zich, treurig maar waar, gewoon aangekondigd. Dat was voor de SP ook de reden om precies een jaar geleden, bij de vorige Staat van de Stad aan het college te vragen om in kaart te brengen welke gevolgen de recessie voor Amsterdam zou kunnen hebben. En of we op dezelfde weg zouden voortgaan of van de gelegenheid gebruik konden maken om fundamentele veranderingen in te zetten.

Het kan er bij de SP niet in dat het college z kippig is geweest dat pas n Prinsjesdag duidelijk werd wat het betekent om in zwaar weer te zitten. Het college had op de klompen kunnen aanvoelen dat toen het Rijk de schatkist plunderde om banken in leven te houden dat natuurlijk gevolgen zou krijgen, namelijk bezuinigingen. Zeker toen ook duidelijk werd dat er aan de banken geen verdere eisen werden gesteld.

De weersverwachting van het college gaat nog even verder. "Amsterdam verkeert in zwaar weer en we moeten er rekening mee houden dat dit weerbeeld de komende jaren zal aanhouden boven onze stad en hier ligt een begroting voor u waarin we onze stad moeten voorbereiden op meer zwaar weer." En iets verder: "Maar dat betekent niet dat we gaan zitten wachten tot de bui overdrijft." Mooi, zou ik zo zeggen. Maar toch ook flink aan de late kant.

Want, hoewel de recessie een hele zware hypotheek trekt op de financiëe situatie van Amsterdam, het college mag de schuld daarvan niet uitsluitend daar leggen. Het fundament was toch ook niet sterk om klappen op te vangen. Hoe vaak hebben we het hier niet gehad over de jeugdwerkloosheid? En al jaren wordt de woningbouwproductie niet gehaald. Zelfs in goede tijden was het niet mogelijk om de armoede terug te dringen. Vorig jaar kwam de SP met plannen om de tweedeling aan te pakken. Dit jaar vroegen wij om met een begroting te komen die door Robin Hood zou kunnen zijn gemaakt, door het geld te halen waar het zit en het structureel ten goede te laten komen aan mensen die het minder voor de wind gaat. En wat deed het college?

Dit begrotingsjaar worden de eerste klappen min of meer opgevangen, maar beleidswijzigingen zien wij niet echt. Het college gaat inventariseren hoe er verder bezuinigd kan worden om de resultaten daarvan op het bordje van programakkoordpartijen na de verkiezingen te leggen. Voorzitter, daaruit kan de SP alleen maar concluderen dat dit college de problemen voor het grootste deel voor zich uit schuift. Wij vinden dat die inventarisatie ruim voor de verkiezingen bekend worden gemaakt, zodat ze ook echt inzet van de verkiezingen kunnen zijn en de Amsterdammers echt kunnen kiezen voor de beste aanpak.
En dat we allemaal kunnen weten in welke kast welk lijk verborgen zit.

Voorzitter, de SP is het eens met de principes die het college hanteert (solidair, voorrang voor werkgelegenheid, duurzaamheid en onderwijs en sober en doelmatig). Maar met principes alleen kom je er niet. Het gaat ook om het tempo waarmee zaken worden aangepakt. Wij kiezen niet voor de aanpak Balkenende: die wil eerst nog even studeren. Wij kiezen voor daadkracht. En natuurlijk gaat het erom hoe de principes worden toegepast Wij geven nu alvast een paar suggesties: stop met prestigieuze feestjes, stop met Topstad en ga werken aan de basis, durf gewoon de toeristenbelasting te verhogen en luister niet naar de VVD, want die club heeft net in het verkiezingsprogramma aangekondigd om honderd miljoen aan bedrijven te geven en te bezuinigen op het bestrijden van de armoede.

U bent hier