h

Plastic gescheiden inzamelen

29 oktober 2009

Plastic gescheiden inzamelen

Plastic gescheiden inzamelen

Schriftelijke vragen van Carlien Boelhouwer over het gescheiden inzamelen van platsic afval.

Inleiding

Gemeenten in Nederland zijn verplicht om uiterlijk op 1 januari 2010 plastic afval apart in te zamelen. Dat kan door een haalsysteem (waarbij het plastic aan huis opgehaald wordt) of door een brengsysteem (waarbij inwoners het plastic naar een afvalbak brengen). Het college van PvdA en GroenLinks is niet van plan enthousiast aan deze gescheiden inzameling mee te werken. Pro forma wordt slechts een zeer gering aantal brengpunten in de stad ingericht. Het college wil het plastic afval liever samen met het restafval verbranden in de afvalenergiecentrale. Dat zou beter zijn voor het milieu, omdat er energie mee opgewekt wordt.

Vragen

1. Het is algemeen bekend dat na het voorkomen van afval, het recyclen boven het verbranden van afval staat. Waarom wijkt het college hiervan af?

2. Welke inhoudelijke onderbouwing heeft het college voor de bewering dat verbranding in de afvalenergiecentrale milieuvriendelijker is dan hergebruik door aparte inzameling en verwerking?

3. Hoeveel energie wordt opgewekt door het verbranden van 1 plastic petflesje van 0,5 liter?

4. Hoeveel brengpunten gaat het college realiseren voor 1 januari 2010?

5. Wat is de inhoudelijke onderbouwing voor dit aantal?

6. Vindt u dat dit aantal brengpunten een stimulans vormt voor de inwoners die wel serieus mee willen werken aan het apart inzamelen en hergebruik van plastic?

Het college voorziet op basis van proeven in kleinere gemeenten dat de overgrote meerderheid van de bevolking niet mee zal doen aan het scheiden van plastic afval. De ervaringsgegevens in veel (kleinere) gemeenten (maar ook in een grote stad als Tilburg) met het scheiden van plastic afval zijn juist erg positief.

7. Kunt u concreet maken hoe u tot deze conclusie komt?

8. Heeft u daarbij onderscheid gemaakt tussen een haalsysteem en een brengsysteem? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat zijn de verschillen in de bereidheid mee te werken bij de verschillende systemen?

9. Wat is de laatste stand van zaken met betrekking tot het overleg tussen het college en minister Cramer van milieu?

10. Wat kan de milieubewuste inwoner de komende maanden van dit college verwachten als het gaat om het apart inzamelen en hergebruiken van plastic afval?

Carlien Boelhouwer.

U bent hier