h

Cremerplein gered, geen verhoging parkeertarieven

4 november 2009

Cremerplein gered, geen verhoging parkeertarieven

Jarenlang actievoeren van de vereniging Wij Jan Cremer en de SP heeft in Oud-West eindelijk zijn vruchten afgeworpen: er komt geen parkeergarage onder het Cremerplein. De verhoging van de parkeertarieven in het stadsdeel, waarmee de bouw van de garage gefinancierd moest worden, is nu ook van de baan. SP-fractievoorzitter Leen Beukelaar: "Het lijkt erop dat de bestuurders van het stadsdeel eindelijk naar de bewoners luisteren, maar het kan ook de beginnende verkiezingskoorts zijn."

De SP strijdt al tijden tegen de aanleg van de garage onder het Cremerplein in Oud-West. De enorme garage zou veel meer autoverkeer naar de buurt trekken wat de luchtkwaliteit niet ten goede komt. Daarnaast zou het mooie plein dat pas kort geleden opnieuw is ingericht weer volledig op de schop moeten, terwijl omwonenden nou juist zo blij zijn met de nieuwe plantsoenen en de speeltuin. Buurtbewoners waren dan ook faliekant tegen de bouw van de garage.

Bovendien zou de garage zo duur worden dat de prijs van een parkeervergunning in Oud-West, nu al een van de duurste in de stad, met bijna 45 euro zou moeten stijgen. Autobezitters in Oud-West zouden hierdoor voortaan ruim 260 euro gaan betalen, terwijl inwoners van buurstadsdeel De Baarsjes zo'n 145 euro betalen. Beukelaar: "Dergelijke verschillen in nota bene twee samen te voegen stadsdelen zijn natuurlijk van de zotte. Gelukkig is die verhoging voorlopig van de baan. Want met dergelijke prijzen wordt autorijden echt weer iets voor alleen de rijken."

U bent hier