h

Scherp debat over verhogen AOW-leeftijd

22 november 2009

Scherp debat over verhogen AOW-leeftijd

"Ongewenst, onzinnig, onnodig en onbeschaafd", zo omschreef SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt de kabinetsplannen om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. De SP Oost organiseerde vier dagen voor de vakbondsdemonstraties het 'Amsterdamse AOW-debat' in koffiehuis KHL aan de Oostelijke Handelskade. "We hebben zeer goede argumenten om de onzinnigheid van de kabinetsplannen aan te tonen. Die argumenten moeten nog veel luider doorklinken", zei de voorzitter van FNV Bouw John Kerstens. De eerste vakbondsdemonstratie werd een succes met ongeveer 30.000 demonstranten in vier steden.

Onder voorzitterschap van SP-senator Arjan Vliegenthart debatteerden de SP en FNV met de voorzitter van de Jonge Democraten (D66) Thomas Bakker en Maarten Godschalx van de JOVD (VVD). De jonge politici kwamen opdagen waar de landelijke PvdA liet weten geen spreker te leveren. Het leverde de jonge liberalen een compliment op uit het publiek: "Jullie tonen lef waar de PvdA het laat afweten".

De Jonge Democraat Bakker noemde de verhoging van de AOW-leeftijd "ongelooflijk nodig". Hij wilde meer investeringen in onderwijs en zorg. Beide liberalen vonden dat twee jaar langer doorwerken minder dramatisch is dan geschetst door de SP en de FNV. SP-er Ulenbelt verbaasde zich over de steun van deze twee jongeren voor de kabinetsplannen: "Sommigen willen dit een generatieconflict laten lijken. Dat is idioot. Juist jongeren zijn de dupe van de plannen. Zij moeten zeker in verzet komen." Na een optreden van meidenband pEp tekenden een aantal aanwezigen zich in voor de FNV- bussen naar de vakbondsdemonstratie.

U bent hier