h

SP eist opheldering over asbest Twiske Zuid

25 november 2009

SP eist opheldering over asbest Twiske Zuid

De SP roept stadsdeelbestuurder Kees Diepeveen (GroenLinks) opnieuw op het matje over de werkzaamheden in opdracht van stadsdeel Amsterdam-Noord op het met asbest vervuilde terrein Twiske Zuid van drie jaar geleden. SP-fractievoorzitter Daniƫl Peters: "Als het klopt dat het stadsdeel zich hier schuldig heeft gemaakt aan een milieudelict, heeft de verantwoordelijk wethouder heel veel uit te leggen."

Deze week werd bekend dat de rechter het na jaren van procedures bewezen acht dat het stadsdeel op Twiske Zuid onzorgvuldig gehandeld heeft met ernstige milieuschade tot gevolg. Een bedrijf verwijderde in maart en april 2006 in opdracht van het stadsdeel struiken en kleine bomen en 'verklepelde' het snoeiafval op de met asbest vervuilde grond. Ook werd er met zwaar materiaal over de grond gereden waardoor meer stukken asbest omhoog kwamen en braken. Toen tussen het verklepelde hout asbest werd gevonden, werd pas een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de stof te verwijderen.

De SP stelde drie jaar geleden vragen over de zaak, waarop de wethouder antwoordde dat alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen waren. Peters: "De rechter oordeelt nu dat dat niet het geval was en heeft een boete van 10.000 euro opgelegd aan het stadsdeel. Wij willen van de wethouder weten of hij nu erkent dat hij fouten heeft gemaakt en hoe hij wil voorkomen dat dit in de toekomst nog eens gebeurt."

De SP stelt woensdagavond mondelinge vragen over de kwestie in de deelraadsvergadering.

U bent hier