h

Tocht en schimmel in huizen Gentiaanbuurt

15 november 2009

Tocht en schimmel in huizen Gentiaanbuurt

De huizen in de Gentiaanbuurt in Amsterdam-Noord zijn tochtig en vochtig, de riolering is zo oud dat het overal stinkt en de keukenblokken zijn oud en versleten. Het enige voordeel van de huizen is de relatief lage huur, vertelden bewoners aan SP'ers die een flitsenquête in het buurtje naast Mosplein uitvoerden. SP-deelraadslid Erna Berends: "De laatste onderhoudsbeurt lijkt wel honderd jaar geleden. Een zichzelf respecterende verhuurder kan dit niet zo laten voortduren. Die huizen moeten worden aangepakt, liever vandaag dan morgen."

Een groot deel van de huizen in de buurt behoort toe aan woningcorporatie Ymere. Die heeft wel afgelopen zomer de buitenkant geschilderd, "maar binnen doen ze niks" was een veel gehoorde reactie. Terwijl dat heel hard nodig is. De huizen zijn zo gehorig dat alles wat de buren doen, in de bad- en de slaapkamer, luid en duidelijk te horen is. De huizen zijn zo vochtig dat er schimmel op de muren staat en in de meeste woningen staat één gaskachel die het hele huis moet verwarmen.

Ymere heeft tegen sommige bewoners gezegd dat de blokken binnen twee tot drie jaar gesloopt zullen worden, afhankelijk van de vernieuwing van het nabijgelegen Mosplein, maar daar is helemaal geen besluit over genomen. Berends: "Die woningen worden echt zo maar niet gesloopt. Het lijkt erop alsof Ymere de vernieuwing van Mosplein gebruikt om noodzakelijke investeringen in onderhoud aan die woningen niet te hoeven doen. Maar het kan nog jaren duren voor dat hele gebied is ingericht en zo lang kun je mensen niet in deze omstandigheden laten wonen."

De SP gaat de toestand in de Gentiaanbuurt aankaarten bij de wethouder. "We willen de wethouder in Noord er toe bewegen eens flink druk te zetten op Ymere en de andere huizenbezitters in dit buurtje om te beginnen met het onderhouden van deze woningen."

U bent hier