h

Buurten in IJburg: Tweedeling en niets voor jongeren

23 december 2009

Buurten in IJburg: Tweedeling en niets voor jongeren

Zaterdag heeft SP Oost samen met ROOD geflyerd op de Dappermarkt met de Rooie Amsterdammer. Hierna zijn de SP'ers IJburg ingetrokken om te gaan 'buurten in de buurt'. De grootste problemen waar mensen op IJburg over vertelden zijn de tweedeling en voorzieningen voor jongeren en kinderen.

"Aan de overkant is het Wassenaar, hier is het de Bijlmer", zegt een van de bewoners die het over zijn straat heeft. Integratie hier is totaal mislukt, want de inwoners lopen elkaar steeds mis. "Er is een te groot verschil in levensstijl," aldus een IJburger die een koopwoning heeft. Door de mislukking van de integratie is er ook een tweedeling ontstaan op de scholen, met witte en zwarte scholen als gevolg.

De meeste mensen op IJburg willen het liefst een nieuw jongerencentrum. Dit moet dan een centrum worden waar de jongeren zelf invulling aan kunnen geven. "Wij willen geen voetballes of dansles, wij willen gewoon zitten en kletsen met elkaar", zegt een jonge IJburger. Niet alleen jongeren hebben geen plek om samen te komen, ook de allerkleinsten hebben het moeilijk op IJburg. De speelplaatsen die voor hen zijn geplaatst zijn heel simpel of ze zijn te ver weg. Sommige mensen denken er zelfs over terug te keren naar hun oude buurt, zolang hun kinderen maar veilig buiten kunnen spelen.

Het is duidelijk dat er veel mis is op IJburg. Er zullen zeker vervolgacties komen om te kijken wat er aan deze problemen gedaan kan worden.

U bent hier