h

Wel onderzoek faillissement IJsterk maar geen extra geld

3 december 2009

Wel onderzoek faillissement IJsterk maar geen extra geld

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar het faillissement van welzijnsinstelling IJsterk. Stadsdeelraad Centrum besloot dit afgelopen donderdag op voorstel van SP en D66. Een onderzoekscommissie gaat "tot op de bodem" uitzoeken waar het precies is misgegaan. Het onderzoek moet ook beantwoorden of het stadsdeelbestuur niet veel eerder had moeten ingrijpen. Tijdens een spoeddebat over IJsterk kreeg dit voorstel van de SP-fractie voldoende steun.

Op 6 november ging Stichting IJsterk failliet. Een fusie en een falend management lagen hieraan ten grondslag. Al een jaar lang was duidelijk dat er onoverkomelijke financiƫe problemen waren. Het stadsdeel - subsidiegever - greep niet tijdig in. Hierdoor kon niet voorkomen worden dat personeelsleden van IJsterk zonder salaris door moesten werken, activiteiten en cursussen stopten, docenten geen salaris kregen en cursisten naar hun geld konden fluiten. Ondertussen garandeerde dagelijks bestuurder Wil Codrington dat al het buurthuis- en welzijnswerk gewoon door zou gaan.

Er komt een doorstart met vier nieuwe stichtingen, waar 40 vaste medewerkers niet terug zullen komen. Voor hen is een noodfonds opgericht, maar dit is bij lange na niet genoeg om meerdere maanden te overbruggen. Ook degenen die mogen blijven zaten maanden zonder geld. Voor sommigen was een gang naar de voedselbank onvermijdelijk. De SP stelde voor meer geld in het noodfonds te stoppen, maar Wil Codrington vond het niet nodig en zei dat alles wel goed zou komen. De PvdA en GroenLinks vonden het voorbarig en stemden tegen het voorstel.

Voorafgaand aan het spoeddebat organiseerde de fractie een overleg met de werknemers van IJsterk om zoveel mogelijk informatie en ideen van hen te krijgen.

U bent hier