h

Nieuwbouw Waterlandplein op losse schroeven

28 januari 2010

Nieuwbouw Waterlandplein op losse schroeven

De SP maakt zich grote zorgen over de voortgang van de bouw van het nieuwe Waterlandplein in Amsterdam-Noord. Ymere, een van de partijen die het nieuwe winkelcentrum en de 313 woningen zou moeten bouwen, moet bezuinigen. En deze week werd bekend dat de woningcorporatie daarom voorlopig niet wil investeren in het Waterlandplein. SP-deelraadslid Erna Berends: "Deze vertraging is uiterst onwenselijk voor ondernemers, omwonenden en woningzoekenden."

In 2007 werd het oude winkelcentrum op Waterlandplein gesloopt en sindsdien zitten de ondernemers in noodgebouwen. De flats die rond het plein zijn blijven staan hebben uitzicht op een groot gat omringd door een schutting. Door de sombere financiëe situatie bij Ymere zal dit uitzicht de komende tijd niet veranderen. Uit de antwoorden van stadsdeelvoorzitter Rob Post op vragen van de SP kwam naar voren dat het stadsdeel geen mogelijkheden denkt te hebben om snelle nieuwbouw af te dwingen. Volgens stadsdeelvoorzitter Post zijn de 'papieren' afspraken met Ymere als gevolg van de crisis niets meer waard.

Berends: "Dit is zeer zorgwekkend. Ondernemers kunnen niet investeren in hun bedrijf en zitten in een onzekere situatie. Verder zijn er in heel Noord 2000 woningen gesloopt, we hebben die nieuwbouw dus gewoon nodig om mensen te huisvesten.” De SP probeert de deelraad volgende week te overtuigen niet in te stemmen met het vernieuwingsplan voor het Breehorngebied, ook in Nieuwendam Noord. “Want ook daar moeten honderden woningen voor worden gesloopt en wie weet hoe lang het duurt voordat daar vervolgens gestart wordt met de bouw", aldus Berends.

U bent hier