h

Tariefsverhoging parkeervergunningen

7 januari 2010

Tariefsverhoging parkeervergunningen

Tariefsverhoging parkeervergunningen

Sinds 1 januari is het parkeerbeheer in Amsterdam verzelfstandigd. Cition BV voert de fiscale handhaving en vergunningverlening uit namens de dagelijkse besturen van de stadsdelen. Vergunninghouders zijn hier per brief van op de hoogte gesteld en werden gelijk geconfronteerd met een onaangename verrassing, namelijk een tariefsverhoging. Deze tarieven verschillen aanzienlijk per stadsdeel.
De tariefsverhoging is niet te rijmen met de belofte van Cition dat zij het werk efficinter en dus goedkoper zou uitvoeren. Daar kunnen de vergunninghouders natuurlijk niet de dupe van worden.
Ondertussen heeft uw voorzitter (burgemeester Cohen), op de dag waarop de verzelfstandigde parkeerbeheerder de taken van ons eigen Stadstoezicht overnam, gezegd dat de overheid mogelijk teveel diensten uit handen heeft gegeven. Wellicht is dit hierbij wel een goed voorbeeld.

Hierover stelt de SP de volgende vragen:

1. Wat is uw mening over de tariefsverhoging die Cition aan de vergunninghouders berekend?
2. Kunt u per gebied aangeven hoeveel deze verhoging is en waarop deze gebaseerd is?
3. Hoe verhoudt deze tariefsverhoging zich tot de belofte van Cition om het werk effectiever en dus goedkoper te doen?
4. Hoeveel extra inkomsten verwacht u door deze tariefsverhoging? Waarom wilt u deze extra belasting heffen?
5. Waarom verschilt het tarief per stadsdeel zo enorm voor een parkeervergunning? Bent u bereid om dit beter op elkaar af te stemmen? Zo nee, waarom niet?
6. Kunt u aangeven hoeveel de daadwerkelijke kosten voor een vergunningverstrekking ongeveer zijn voor het stadsdeel? Vindt u dat de tarieven die aan de inwoners worden doorgerekend hier in voldoende mate op zijn gebaseerd?
7. Is Cition conform de eerder gemaakte afspraken nu de enige organisatie die de fiscale parkeerhandhaving doet? Zo nee, waarom niet?
8. Hoe rijmt u de verzelfstandiging van het parkeerbeheer met de uitspraak van burgemeester Cohen in zijn nieuwjaarstoespraak dat de overheid niet te veel uit handen dient te geven?
9. Bent u bereid de verzelfstandiging van het parkeerbeheer te heroverwegen? Op welke onderwerpen bent u wel de verzelfstandigingen en privatiseringen aan het heroverwegen conform de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester?
10. Bent u bereid u in te spannen om de tarieven van de parkeervergunningen niet als verkapte belastingverhoging te gebruiken voor de automobilisten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat voor maatregelen gaat u nemen?

Laurens Ivens

U bent hier