h

Notitie Woonbeleid

2 februari 2010

Notitie Woonbeleid

Onze grond, onze huizen, onze stad

Samenvatting

Wonen in Amsterdam is geen vanzelfsprekendheid. Niet voor Amsterdammers die op zoek zijn naar een woning en niet voor mensen van buiten die hier willen wonen vanwege studie, werk of relatie. Dit probleem bestaat al jaren en gaat alleen maar erger worden met de trek naar de grote steden die het CPB voorspelt. De wachttijd voor een huurwoning bij Woningnet is de afgelopen jaren alleen maar opgelopen. Er zijn momenteel 85.000 woningzoekenden bij Woningnet ingeschreven en de wachttijd voor een eengezinswoning is gemiddeld 14 jaar. Door de hoge prijzen op de woningmarkt zijn de beschikbare koopwoningen zelden bereikbaar voor de middeninkomens.

De SP wil haar eigen visie op de woningmarkt en de bijbehorende problemen hier schetsen. Een visie die de doorstroming, nieuwbouw en verbetering van de wijken aanpakt en de Amsterdamse woningmarkt volgens 3 principes organiseert en handhaaft; betaalbaarheid, kwaliteit en beschikbaarheid. Het moet duidelijk worden waar de behoeftes in Amsterdam liggen. Hoeveel mensen zoeken een woning en aan welk type woning is behoefte? Als hierover duidelijke en complete informatie beschikbaar is, kunnen ontwikkelaars en corporaties (gedwongen worden) hierop in (te) spelen met nieuwbouw en renovatie.

Amsterdammers moeten weer de baas worden over de woningmarkt. De gemeente moet daarom de regie nemen. Dit zijn de voorstellen van de SP:

- Renoveren moet het uitgangspunt worden in herstructurering – en vernieuwingsprojecten. Er mag alleen gesloopt worden indien er wordt voldaan aan 5 voorwaarden:

1. 70% van de oorspronkelijke bewoners heeft ingestemd met de sloopplannen na een onafhankelijk onderzoek hierna
2. De woningcorporatie kan geen huurders vinden voor de te slopen woningen
3. De wachtlijsten mogen niet groeien door sloop van een sociale huurwoning
4. Door de sloop van de woningen mag er geen waterbedeffect optreden
5. De te slopen woningen moeten aantoonbaar bouwtechnisch van slechte kwaliteit zijn.

- Bij sloop van een woning of complex in Amsterdam vervalt de grond automatisch aan het grondbedrijf Amsterdam. Op deze grond kan vervolgens weer ingeschreven worden door corporaties, ontwikkelaars of derden. De eigenaar van het te slopen pand krijgt daarbij wel eerste voorkeursrecht.
- De ontwikkeling van nieuwbouw moet meer en beter gestuurd worden via afspraken bij bouwprojecten. Zo kunnen er betere afspraken gemaakt worden over prijs, hoeveelheid en type woningen.
- Sociale huurwoningen die worden verkocht worden automatisch Maatschappelijk Gebonden Eigendom (MGE). Door koopwoningen binnen het maatschappelijk eigendom te houden, kunnen ze indien nodig worden omgezet naar huurwoningen, en vice versa.
- De sociale huurgrens in Amsterdam wordt opgetrokken naar 900 euro. Hiermee geef je gezinnen met een laag inkomen die op zoek zijn naar een grotere woning de mogelijkheid te verhuizen naar een geschikte woning. Het puntenstelsel maximeert de hoogte van de huurprijs van sociale huurwoningen.
- De doorstroming op de woningmarkt kan verbeterd worden door te werken met een 'strippenkaart'. Hierbij kunnen Amsterdammers ervoor kiezen om maar een deel van hun inschrijftijd/woonduur in te zetten voor een andere woning. Ze behouden dan een deel dat later ingezet kan worden. Hierdoor zullen mensen sneller een woning accepteren en wordt de doorstroming bevorderd.
- Er wordt onderzocht hoe woningen meer bereikbaar gemaakt kunnen worden voor lagere inkomens, bijvoorbeeld door het naar beneden schalen van (huur – of koopprijzen van) woningen in de bestaande voorraad. Of door koopwoningen die slecht verkoopbaar zijn om te zetten naar huurwoningen.
- Leegstaande bedrijfspanden en woonruimte boven winkels moeten benut worden. Kantoorpanden mogen niet leeg blijven staan omwille van speculatie. Waar mogelijk worden de ruimtes aangepast voor bewoning. Voor elke vierkante meter nieuwe kantoorruimte wordt een vierkante meter oude kantoorruimte omgezet tot woonruimte of opgeruimd.
- Bewoners worden eerder betrokken bij bouw- en vernieuwingsplannen. Hierdoor kan er beter ingespeeld worden op behoeftes en worden vertragingen door procedures voorkomen.

De SP wil dat de gemeente echt wat gaat doen aan de woningnood. We kunnen ons niet langer verschuilen achter verzelfstandigde woningcorporaties en projectontwikkelaars die het liefst goedkope woningen slopen om er dure woningen voor terug te bouwen. De vorige stadsbesturen hebben zich te veel laten leiden door deze bedrijven die gericht zijn op winst. De SP zal zich richten op volkshuisvesting, zodat er ruimte blijft en bijkomt voor alle groepen.

Download de volledige notitie <%media(20100202-20100122 woonnotitie.pdf|hier)%> pdf-document, om dit documenten te lezen heeft u mogelijk extra software nodig. Klik voor meer uitleg..

U bent hier