h

Verkoop panden Zeeburg gaat door ondanks protesten

18 februari 2010

Verkoop panden Zeeburg gaat door ondanks protesten

Stadsdeel Zeeburg heeft besloten om 26 panden maatschappelijk vastgoed te verkopen aan 3 woningcorporaties. Dit terwijl duizend Amsterdammers hun handtekening hebben gezet onder het manifest Stop Uitverkoop Zeeburg, een initiatief van de SP. Afgelopen week ketenden SP'ers samen met bezorgde inwoners van Zeeburg buurthuis De Meevaart symbolisch vast aan Amsterdam.

Vele Zeeburgers zijn woedend over de verdere uitverkoop van overheidsmiddelen. Ook volgens de SP wordt Amsterdam op deze manier steeds minder democratisch. Door verzelfstandigingen en privatiseringen is er steeds minder democratische controle op allerlei maatschappelijk belangrijke voorzieningen. SP-lijsttrekker in Oost Meta Meijer: "Deze tendens moet worden gekeerd, de Amsterdammer moet de macht terugkrijgen over de stad."

De panden die het bestuur van Zeeburg nu toch gaat verkopen huisvesten vaak buurtgerichte activiteiten. Het gaat om speeltuinen, buurthuizen, jongerencentra, peuterspeelzalen, maatschappelijke organisaties en broedplaatsen voor kunstenaars of jonge ondernemers. Wethouder Jan Hoek vond de verkoop en zijn relatie met de woningcorporaties belangrijker dan een duidelijke borging voor de huurders en gebruikers van de panden. De nieuwe deelraad mag zich na de verkiezingen buigen over verdere uitwerking van dit besluit. Een typisch geval van het paard achter de wagen spannen.

Het Comit Stop Uitverkoop Zeeburg dankt de organisaties en de kunstenaars die aan deze actie meewerkten. Hartverwarmend waren de vele reacties van mensen op straat die dit initiatief steunden.

U bent hier