h

GroenLinks verder met D66 en PvdA

20 maart 2010

GroenLinks verder met D66 en PvdA

Donderdag werd in de Zuiderkerk duidelijk gemaakt dat GroenLinks (8 zetels) - die 3 maart de grootste partij werd in Centrum - samen met D66 en PvdA een coalitie wil gaan vormen. SP-fractievoorzitter Nelly Duijndam: "Wij zagen liever een linkse coalitie met GroenLinks, PvdA en SP, maar de verkiezingsuitslag dwong de SP tot bescheidenheid en noopte GroenLinks ertoe met D66 (7 zetels) in zee te gaan. Dat PvdA als verliezer (van zeven naar vijf zetels) aanschuift en niet de VVD, die gelijk bleef met zes zetels is gezien een krappe meerderheid van linkse kiezers aannemelijk.

Deelname van de SP zou ook recht doen aan die linkse meerderheid, maar volgens de onderhandelingsvoorzitter legde de SP een aantal punten op tafel die het komen tot de gewenste programmatische eenheid ernstig zouden bemoeilijken.

Duijndam drong tijdens de openbare onderhandelingen aan op een andere bestuursstijl. "Neem de bewoners serieus en maak gebruik van hun betrokkenheid en deskundigheid." Ook gaf ze aan niet meer ondergrondse parkeergarages te willen, niet te willen bezuinigen op welzijn en het voor de komende periode te willen houden bij drie wethouders. Op uitnodiging van de drie deelnemende partijen volgt de SP de verschillende werkcommissies als toeschouwer. Dit in tegenstelling tot de fractie van de VVD die te kennen had gegeven deze besprekingen niet te willen bijwonen. Hun reactie was: "We zien wel wat er uitkomt."

U bent hier