h

Plan

2 maart 2010

Plan

Investeren in tijden van crisis

SP investeert ook in moeilijke tijden in de mensen

Investeren in tijd van crisis
De SP vindt dat de kapitalismecrisis zo min mogelijk afgewenteld dient te worden op de mensen. De banken en andere financiëe en grote instellingen hebben misbruik gemaakt van de jarenlange grote vrijheden. Hier hebben ze flink van geprofiteerd. De rekening voor deze crisis dient dan ook in eerste instantie bij hen te komen liggen. En daarnaast geldt het devies 'laat de rijken de crisis betalen'. Op deze beide terreinen hebben gemeenten nauwelijks invloed. Het Rijk echter wel. De SP vindt dan ook dat het Rijk de rekening van de crisis zo min mogelijk moet verleggen naar de gemeenten.

De gemeentebegroting ondervindt nadelige gevolgen van de crisis indien het Rijk gaat korten op het Gemeentefonds maar ook doordat er minder gebouwd wordt, toeristen wegblijven en meer mensen werkloos worden. Die laatste klappen zal de gemeente sowieso moeten kunnen opvangen bij de komende begrotingen. De substantile Rijkskorting is echter nog allesbehalve zeker en in het licht van de uitgangspunten van de SP dat de 'gewone' mensen de klappen niet mogen opvangen, is dit ook nog eens erg onwenselijk als deze voor rekening van de gemeente komen. Helaas steunden de andere Amsterdamse partijen een verzoek van de SP niet om er bij het Rijk op aan te dringen af te zien van een aanvullende bezuiniging op het Gemeentefonds.

Toch zullen we hier een overzicht geven van de gehele bezuinigingsopgave die er dreigt aan te komen, dus inclusief de gevreesde korting van het Rijk (77 miljoen in 2014) om aan te tonen dat ook bij erg zwaar weer menselijke investeringen mogelijk zijn. Wij zorgen dat het structurele tekort van 208 miljoen in 2014 en 375 miljoen incidenteel te betalen zijn. Op die manier kunnen we goed omgaan met de Amsterdammers ondanks de economische crisis en de NoordZuidlijncrisis.

Aangezien het economische klimaat op dit moment erg instabiel is, en de vele afzonderlijke gebeurtenissen en maatregelen ook nog eens met elkaar samenhangen, zijn de bedragen met een zeker onvoorspelbaarheid opgenomen. Oftewel: door nieuwe ontwikkelingen en kruiseffecten kunnen de daadwerkelijke bedragen wel uiteindelijk iets hoger of lager uitkomen. Om zo goed mogelijk toch de juiste getallen hanteren, baseren we ons op enkele onderzoeken, de gemeentebegroting 2010 en de bouwstenen van de Heroverwegingsoperatie 2010-2014.

Bezuinigen maakt investeren mogelijk
Als uitgangspunt hanteert de SP ook in Amsterdam dat de klappen zo min mogelijk de mensen moeten raken. Met name de mensen die het al moeilijk hebben in de stad moeten zoveel mogelijk ontzien worden. De afgelopen jaren groeide de tweedeling steeds verder in de stad. Dat er steeds meer rijken kwamen is op zich geen probleem, maar dat het aantal arme mensen fors is toegenomen is wel een probleem. Voor veel mensen met weinig geld kan de broekriem simpelweg niet nog eens extra aangehaald worden. Deze mensen zullen we dan zoveel mogelijk moeten ontzien bij deze bezuinigingsoperatie. Amsterdam moet een sociale gemeente zijn en dus zich hard maken voor fatsoenlijke leefomstandigheden voor de minima en de werkende armen.

Dit alles afwegende komt de SP ertoe om twee speerpunten van bezuiniging te hanteren: (1) snijden in de gemeentelijke bureaucratie; en (2) bezuinigen op prestige. Die gemeentelijke bureaucratie betekent niet alleen dat er op ambtenaren bezuinigd kan worden, maar ook dat zinloze trajecten stopgezet kunnen worden, nodeloze subsidies gestaakt kunnen worden en aanbestedingen vervangen kunnen worden door inbestedingen of gunningen. Het bezuinigen op prestige betekent vooral dat de gemeente de broekriem moet aanhalen en nog kritischer naar haar uitgaven moet kijken. Niet meer zomaar een NoordZuidlijn op de meest prestigieuze en dure manier aanleggen, maar even goed kijken waar het soberder kan.

Investeren in de mensen
In gemeente Amsterdam is weliswaar weinig geld op dit moment, maar er zijn veel mensen die een bijdrage kunnen en willen leveren aan de stad. Op dit moment zitten zo'n 35.000 mensen in de bijstand. Zij hebben geen perspectief om op korte termijn in crisistijd een baan te vinden. Een steeds groter CV-gat maakt het voor de toekomst ook niet echt prettig voor hen. Om te voorkomen dat zij een CV-gat krijgen en om er voor te zorgen dat deze mensen een nieuwe vaardigheid leren en nuttig werk gedaan gaat worden, wil de SP dat iedereen die kan werken naar vermogen gaat werken. Daarvoor richten we een Amsterdams Werkbedrijf op.

Door Amsterdammers van de bank te halen en nuttig werk te laten doen, kunnen we er voor zorgen dat er fors in de samenleving genvesteerd wordt. Een voorlopige schatting laat zien dat vermoedelijk 17.000 mensen via het Werkbedrijf aan de slag gaan, naast het behoud van de huidige 1.700 banen. Hierdoor zullen ongeveer 4.200 mensen gaan werken om de stad veiliger te maken, 4.200 mensen zorgen voor een schonere stad, 3.400 mensen het onderwijs verbeteren, 2.000 mensen aan de slag gaan in de zorg, 1.000 mensen zich inzetten voor buurtwerk en 2.200 mensen een bijdrage leveren aan sport, cultuur of andere maatschappelijke organisaties. De SP investeert hiermee van alle partijen verreweg het meeste in veiligheid, onderwijs, zorg, cultuur en de stad.

Naast het investeren door mensen aan de slag te zetten, investeert de SP ook nog geld in een aantal sectoren. Zo zorgen wij dat het openbaar vervoer voor alle ouderen in Amsterdam gratis wordt, begeleiden we beginnende docenten beter, zorgen we dat elke Amsterdammer een keer gratis naar het museum kan, ondersteunen we kleine ondernemers en zorgen we dat parkeren bij huis voor inwoners van de stad en hun bezoekers beter betaalbaar wordt. Tot slot investeert de SP in de werkende armen door ook hen toegang te geven tot de armoedemiddelen van de stad.

De bezuinigingen en investeringen van de SP leiden uiteindelijk tot het volgende beeld:
Tabel bezuinigingen en investeringen)

BIJLAGE

De SP wil veel veranderen in de gemeentelijke bestedingen. De meeste verschuivingen van geld zullen echter binnen de desbetreffende begroting opgevangen kunnen worden. Deze melden we hier dan ook niet allemaal. Wel een aantal opvallende en grotere verschuivingen die duidelijk het sociale gezicht van de SP tonen.

Snijden in de gemeentelijke bureaucratie: 165,2 structureel, 11 miljoen incidenteel
Efficinter werken – 39,3 miljoen structureel
Snijden in bedrijfsvoering gemeente – 59,6 miljoen structureel
Minder hoog inschalen van de hoge loonschalen: structureel 5 miljoen in 2014
Normeren externe inhuur op maximaal 10% van de loonsom: structureel 24,5 miljoen in 2014
Overhevelen van taken – 3,7 miljoen structureel
Minder bureaucratie – 5 miljoen structureel
Minder aanbestedingen 17,1 miljoen structureel
Minder subsidies rondpompen 11 miljoen structureel
Deelnemingen – 11 miljoen incidenteel

Bezuinigen op prestige: 7,1 structureel, 911,4 incidenteel
Grote projecten (oa. NoordZuidlijn) – 2,1 miljoen structureel en 910,7 miljoen incidenteel
Haven Amsterdam – 5 miljoen structureel en 0,7 miljoen incidenteel

Eerlijk meebetalen: 25,8 structureel
Toeristenbelasting – 24 miljoen structureel
Korten op raadsgelden en wachtgeld – 1,8 miljoen structureel

Budgettaire verschuivingen: 37,7 miljoen structureel en – 547,4 miljoen incidenteel
Reserves en voorzieningen: structureel 10,7 miljoen vanaf 2012
Van incidenteel naar structureel: 27 miljoen structureel en -547,4 miljoen incidenteel

Bezit voor bezit: Budgettair neutraal
Het geld dat de gemeente heeft opgehaald door het verkopen van de aandelen NUON (en het uitgekeerde superdividend van Schiphol) willen wij niet gebruiken om de negatieve erfenis van het huidige college op te vangen. Dit geld was van de Amsterdammers en zat in een bedrijf van algemeen maatschappelijk nut. Daar willen we dit geld dan ook weer voor bestemmen. De 741 miljoen euro die de gemeente ontvangt van NUON willen we geheel gebruiken voor het oprichten van een eigen zorgbedrijf, een eigen duurzaam energiebedrijf en eventueel zelfs een eigen woonbedrijf. Allemaal eenmalige investeringen die zichzelf terugverdienen. De NUON-gelden lenen zich daar uitstekend voor. Zo voorkomen we dat met de verkoop van NUON de invloed van de gemeente op de publieke sector helemaal verkwanseld wordt.

Werkcentrale – verschuiven van 488 miljoen structureel
Gemeente Amsterdam zet een werkcentrale op voor alle uitstromende ID-ers en de middellang tot langdurig werklozen. Er vanuit gaande dat de helft van de werklozen graag van dit aanbod gebruik maken, creren we maar liefst 18.700 banen waarbij we blijven streven dat de mensen hiervandaan doorstromen naar reguliere arbeid. Al deze mensen gaan maatschappelijk nuttig werk doen tegen minimaal het minimumloon. We betalen dit door het geld van de uitkeringen te gebruiken voor loon en dit aan te vullen door de fikse bezuinigingen op reintegratiegelden die hierdoor mogelijk zijn en een besparing op armoedegelden waar veel meer mensen gebruik van zullen maken.
Daarnaast levert dit nog meer geld op doordat werkende mensen minder zorgbehoefte hebben, het Rijk er extra belasting door zal ontvangen, de kwaliteit van het leven van deze mensen omhoog gaat en er heel veel maatschappelijk nuttig werk wordt uitgevoerd.

Tabel kosten en besparingen werkbedrijf) Tabel werkbedrijf)

Gratis OV voor 65+: -5 miljoen structureel
Voor 5 miljoen per jaar kunnen alle ouderen in Amsterdam gratis met het OV reizen.

Voorzieningen voor 120% sociaal minimum: -5 miljoen structureel
Ook degenen die nu net boven het sociaal minimum zitten hebben recht op inkomensondersteuning van de gemeente. Nu hebben alleen degenen tot 110% boven het sociaal minimum dit. Wij willen dit voor 5 miljoen jaarlijks verruimen tot 120%.

Voedselbank overbodig maken: -8,7 miljoen structureel
Verruimen bijzondere bijstand, hogere toeslag voor alleenstaande bijstandsouders en organiseren van spreekuren.

Onderwijs: -1 miljoen structureel
We investeren fors extra in onderwijs door via onze werkcentrale concirges en klassenassistenten mogelijk te maken. Daarnaast zorgen we dat beginnende docenten minder snel afhaken via ons plan 'Opleiden in de school' waarvoor we een miljoen extra uittrekken.

Kunst: -2 miljoen structureel
We willen kunst en cultuur extra stimuleren door alle Amsterdammers n keer per jaar gratis te laten gaan. Ook geven we kinderen gratis toegang.

Extra ondersteuning kleine ondernemers: -1 miljoen structureel
Kleine ondernemers hebben het erg zwaar in deze lastige economische tijden. Wij willen hen helpen door een miljoen extra jaarlijks te gebruiken voor lijfsbehoud van kleine ondernemers.

Parkeren: -3,7 miljoen structureel
De tarieven voor parkeervergunningen zijn gemiddeld met bijna 6% gestegen in de hele stad. We willen deze extreme verhoging terugdraaien (1,5 miljoen)
Tevens komt er een bezoekersparkeerkaart waardoor bezoekers van inwoners van Amsterdam betaalbaar langs kunnen komen (2,2 miljoen)

U bent hier