h

Vergoeding SP-raadsleden

29 maart 2010

Vergoeding SP-raadsleden

Vergoeding SP-raadsleden

In het document "rechtspositie deelraadsleden" dat in de stadsdelen Nieuw-West, Noord en Oost aan deelraadsleden is verstrekt bij de formulieren voor de onkostenvergoeding is de volgende zin opgenomen: "Er worden door de gemeente geen vergoedingen rechtstreeks overgemaakt op rekening van de SP." Aangezien dit document is opgesteld door het gemeentelijk Servicehuis Personeel, wil de gemeenteraadsfractie van de SP daar de volgende vragen over stellen aan het college:

1. Klopt het dat het document "rechtspositie deelraadsleden" in de genoemde stadsdelen is opgesteld door het gemeentelijk Servicehuis Personeel? Zo ja, op welke wetten, verordening of voorschriften heeft het SHP zich gebaseerd bij het opnemen van bovenstaande zin bij het opstellen van de "rechtspositie deelraadsleden"? Zo niet, aangezien het briefhoofd van het SHP is, op welke manier is het SHP dan bij het opstellen betrokken geweest?

2. Is het college zich ervan bewust dat bovenstaande regel niet is opgenomen in de "rechtspositie gemeenteraadsleden" en dat de gemeente de vergoedingen van hen dus wel degelijk rechtstreeks overmaakt op rekening van de SP? Zo ja, hoe verklaart het college deze ongelijkheid tussen de raadsleden op de twee bestuurlijke niveaus in Amsterdam?

3. Waarom wordt in bovenstaande zin alleen de SP genoemd? Gelden voor andere politieke partijen in Amsterdam andere regels?

4. Is het college bekend met de uitspraak van de Vereniging Nederlandse Gemeenten over de raadsvergoeding SP-leden (http://www.vng.nl/smartsite.dws?id=24371#tocBK_32)? Daar wordt het volgende gesteld: "Betrokkene geeft daarvoor een rekeningnummer op waar de gemeente deze vergoeding zonder enige terughoudendheid op moet storten." Is het college daarom met de SP van mening dat SP-(deel)raadsleden de vrijheid hebben het rekeningnummer van hun keuze op te geven voor het ontvangen van de onkostenvergoeding?

Het antwoord van burgemeester en wethouders.

Antwoord vraag 1:
Het genoemde document is inderdaad opgesteld door het Servicehuis Personeel. De inhoud is, ten aanzien van het onderdeel Betaling raadsvergoeding en onkostenvergoeding gebaseerd op informatie vanuit de VNG die achteraf beoordeeld multi interpretabel blijkt te zijn. Uit latere ledenbrieven van de VNG is gebleken dat het ondertekenen van een acte van sessie absoluut wordt ontraden, maar dat het wel mogelijk is om de vergoeding van het (deel)raadslid over te maken op een rekeningnummer naar eigen keuze. Uitgangspunt is daarbij dat door het door betrokkenen op zijn verzoek betalen van de vergoeding naar het opgegeven rekeningnummer, de relatie tussen de gemeente en de politieke ambtsdrager niet wijzigt.

Antwoord vraag 2:
Het is het college bekend dat een dergelijke bepaling niet in het Rechtspositie-besluit raads- en commissieleden is opgenomen. Ieder stadsdeel is bevoegd om een eigen verordening voor de rechtspositie van DB-leden, deelraads- en commissieleden op te stellen. Hierdoor kunnen er ook verschillen in de uitvoering ontstaan.

Antwoord vraag 3:
De achterliggende reden is dat deze constructie van het storten van de betaling van de raadsvergoeding alleen bij de fractie van de SP voorkomt. De aanwijzingen gelden voor iedereen en niet alleen voor n partij. Dit zal ook duidelijk gecommuniceerd worden.

Antwoord vraag 4:
Het college is bekend met de uitspraak van de VNG die zij in een nieuwsbrief van 12 januari 2010 heeft opgenomen. Inderdaad, het geld mag op opgegeven rekening worden gestort. Het college is het dus met de fractie van de SP eens.

U bent hier