h

Stopzetten dagbesteding in Osdorp

7 april 2010

Stopzetten dagbesteding in Osdorp

Stopzetten dagbesteding in Osdorp

Osiragroep heeft aangekondigd de dagactiviteiten van Joannes de Deo, de Wachter en de Ookmeerflat in Osdorp per 12 april 2010 te sluiten. Er is geen budget meer voor, nu zaken als dagbesteding en dagactiviteiten niet langer tot de AWBZ worden gerekend.

1. Kan het college ondergetekende zeggen hoeveel mensen gebruikmaken/-maakten van deze activiteiten in Osdorp?

2. Wat is de actuele stand van zaken op dit moment: MEE ondersteunt mensen in het zoeken van alternatieven, voor hoeveel mensen is dat gelukt en hoe ziet het alternatief er uit?

3. Voor hoeveel mensen is er geen oplossing gevonden en wat is de gemeente van plan te doen: gaat de gemeente dit uit het WMO-budget betalen dat immers ook voor dit soort activiteiten is bedoeld.? Kan het college dit toelichten?

4. In 2010 zou de gemeente met de resultaten van het onderzoek komen naar de gevolgen van de afslanking van de AWBZ. Is dat onderzoek inmiddels klaar?

M.M. van der Pligt.

De antwoorden van burgemeester en wethouders.

Antwoord vraag 1:
Navraag leert dat de OsiraGroep alleen ontmoetingscentrum Ookmeerflat gaat sluiten, een kleine voorziening voor zo'n 20 mensen. De andere twee locaties die genoemd worden, De Wachter en de Johannes de Deo blijven geopend. Op deze locaties stopt wel de maaltijdvoorziening. Samen met de sluiting van ontmoetingscentrum Ookmeerflat gaat het in Osdorp om zon 25 mensen die voor de maaltijdvoorziening naar het nabijgelegen Leo Polakhuis moeten (50 tot 300 meter verder). Voor mensen die niet mobiel genoeg zijn om deze extra afstand te overbruggen wordt vervoer geregeld. De drie genoemde ontmoetingscentra bedienen ongeveer 170 mensen.

Antwoord vraag 2:
MEE Amstel en Zaan heeft het afgelopen jaar (april 2009 - april 2010) 103 mensen gezien die als gevolg van de AWBZ-pakketmaatregel een vermindering van de indicatie Begeleiding kregen, of die hun indicatie verloren. Het merendeel van deze mensen betreft ouderen met beginnende ouderdomsklachten (34) en volwassenen met een chronisch invaliderende aandoening die beperkt zijn in hun psychisch functioneren (14) of hun persoonlijke verzorging (8). Ook zelfstandig wonende mensen met een lichte verstandelijke beperking melden zich bij MEE (9). Uit informatie van MEE blijkt dat de meeste mensen de gevolgen zelf opvangen, ofwel in eigen kring, ofwel door van andere voorzieningen gebruik te maken. Daarnaast is er een grote groep van mensen die zich niet bij MEE gemeld hebben.

Antwoord vraag 3:
Om de gevolgen van de AWBZ-pakketmaatregel op te vangen, komt het rijk de gemeente tegemoet met een bedrag van 6,23 miljoen structureel plus voor 2010 een eenmalig bedrag van 1,27 miljoen. Op 21 januari jl. heeft de gemeenteraad ermee ingestemd dat deze middelen worden aangewend om burgers die getroffen worden door de pakketmaatregel, en geen eigen oplossingen ter beschikking hebben van een alternatief aanbod te voorzien. Dat aanbod kan bestaan uit het versterken van bestaande voorzieningen (zoals het basispakket individueel gerichte welzijnsdiensten, versterking mantelzorgondersteuning) en uit het ontwikkelen van nieuwe initiatieven (bijvoorbeeld dagopvang met een welzijnscomponent of onderlinge respijtzorg door ouders van kinderen met gedragsproblemen). Een notitie m.b.t. de verdeling van de middelen is ter kennisname aan de commissie gezonden. Op dit moment, tweede helft april 2010, dienen de instellingen die knelpunten rapporteerden op uitnodiging van de gemeente sunsdidieaanvragen in. De OsiraGroep is daar een van. Daarnaast is er een subsidieregeling voor de ontwikkeling van nieuwe initiatieven (zie www.wzs.amsterdam.nl).

Antwoord vraag 4:
In opdracht van de gemeente voert bureau HHM een objectiverend onderzoek uit naar de gevolgen van de AWBZ-pakketmaatregel voor de inwoners van Amsterdam. Het onderzoek zal naar verwachting medio mei worden afgerond en zal dan ter kennisname naar de commissie worden gestuurd. Op basis van het onderzoek en de visie op het gewenste aanbod vanaf 2011 zal vervolgens een verdeelvoorstel voor de structurele 6,23 miljoen worden ontwikkeld. Dit zal in het najaar 2010 aan de raad worden voorgelegd.

U bent hier