h

Buurten in Spuistraat/Singel: tussen prostituees en bewoners

20 mei 2010

Buurten in Spuistraat/Singel: tussen prostituees en bewoners

Veel mensen in de Singel/Spuibuurt ondervinden overlast van de toename van massagesalons, terwijl het aantal prostitutieramen niet verminderd is. De hele nacht door is er veel lawaai van rondhangend uitgaanspubliek en rondrijdende scooters en auto’s. Dat bleek toen SP-fractievoorzitter Nelly Duijndam en deelraadslid Frans Icke samen met andere actieve SP’ers maandag de buurt in trokken.

De buurt ligt op een steenworp afstand van het Centraal Station, vlakbij drukke winkelstraten als de Nieuwedijk en Haarlemmerstraat. Er zijn veel prostitutieramen en sinds kort ook veel massagesalons. Een aantal mensen vindt dat de buurt extra aandacht verdient doordat de woonfunctie wordt verdrongen door de prostitutie. Een bewoner is van mening dat door het sluiten van de ramen op de Wallen, er meer mensen naar deze buurt komen. "Met de vele massagesalons wordt het te veel van hetzelfde. We missen andere winkels. Vroeger waren hier een antiquariaat en een sigarenzaak." Anderen zijn van mening dat het vooral moet blijven zoals het is en dat niet van bovenaf verandering moet worden opgelegd. "Laat veranderingen vooral aan de buurt over."

Er zijn veel Engelstalige bewoners. Een enkeling woont er al een paar jaar, anderen zijn hier tijdelijk. Een Engelsman, die over twee jaar mag stemmen, kent zijn buren wel maar heeft er geen contact mee. Kinderrijk is de buurt niet; we zagen slechts n stel met twee kinderen. "Er is hier geen speelplaats, de dichtstbijzijnde is die op de Herenmarkt", aldus de moeder van het gezin.

Over het algemeen voelt men zich veilig in de buurt en is er voldoende blauw op straat, maar voor een jonge vrouw geldt: "Als het donker is, ga ik liever niet meer de straat op." Ondanks de vuilnisstaking waren de straten schoon, "Daar zorgen we zelf wel voor," aldus een ondernemer.

Al met al is de Singel/Spuibuurt een veelzijdige buurt waar men overwegend prettig woont. De overlast en het steeds eenzijdiger winkelaanbod zijn zaken waar de SP aan wil werken. Ook bij het versterken van de samenhang in de buurt zullen we de bewoners blijven ondersteunen.

U bent hier