h

Raad zet burger buitenspel met afschaffen referendum

18 mei 2010

Raad zet burger buitenspel met afschaffen referendum

Een van de meest in het oog springende manieren voor burgers om hun mening te kennen te geven aan medeburgers n aan bestuurders - het buurt- of stadsdeelreferendum - is door het aannemen van een VVD-motie ter ziele gegaan. Volgens een meerderheid in de deelraad is het allemaal maar duur en vooral natuurlijk lastig, die mondige burgers, die dure plannen als ondergrondse parkeergarages willen dwarsbomen. Het referendum over de Singelgrachtgarage, op 9 juni a.s., is dus vooralsnog de laatste mogelijkheid van de bewoners in West om zwaarwegende bezwaren aan te voeren tegen een raadsbesluit.

Inwoners van stadsdeel West mogen tegelijk met de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni 2010 laten weten of ze vr of tegen de aanleg zijn van de Singelgrachtgarage Marnix. De referendumvraag luidt: De deelraad Westerpark heeft besloten om onder de Singelgracht, nabij het Marnixbad, een parkeergarage te bouwen. Bent u voor of tegen dit besluit?

Een groep bewoners (Vrienden van de Singelgracht) vroeg met succes het stadsdeelreferendum aan. Omdat stadsdeel Westerpark inmiddels is opgegaan in stadsdeel West, mogen nu alle kiesgerechtigde inwoners van stadsdeel West hun stem uitbrengen in het referendum op woensdag 9 juni 2010.

De poging van de VVD om het wapen van een referendum uit handen te nemen van de actieve bewoners in West lijkt voorlopig geslaagd, maar zal uiteindelijk geen stand houden.

U bent hier