h

Vaag coalitieakkoord PvdA, GroenLinks en D66

20 mei 2010

Vaag coalitieakkoord PvdA, GroenLinks en D66

"Ons werd bericht dat de onderhandelingen positief verliepen. Maar als we nu de resultaten hiervan zien, dan kan ik slechts concluderen dat die berichten 'wensdenken' zijn geweest. Of op zijn oerhollands: gebakken lucht! Het schort aan een concreet, duidelijk programma-akkoord voor alle inwoners." Dat zegt SP-deelraadslid Tiers Bakker in reactie op het coalitieakkoord van PvdA, GroenLinks en D66.

Bakker vindt het kwalijk dat belangrijke beslissingen worden uitgesteld. Er moet worden bezuinigd, maar waarop precies wordt weinig concreet gemaakt. Bakker hekelt de wollige formuleringen waarin de inwoner zelf moet zoeken naar antwoorden. "Het sociaal domein moet vernieuwd worden, en moet over twee jaar vraaggericht zijn en 'uitgaan van eigen initiatieven van bewoners'. Elders staat dat op het sociaal domein 11,5 procent bezuinigd moet worden. Wat betekent dat concreet? De uitnodiging om mee te doen is dus allesbehalve vrijblijvend."

Voor de SP is het ontoelaatbaar dat juist het welzijn een van de bezuinigingsposten van de coalitie is geworden. In deze tijd hebben volgens de SP steeds meer mensen behoefte aan welzijn. Zij zijn de dupe geworden van de kredietcrisis. Tiers Bakker pleit er namens de SP voor dat de overheid eerst snijdt in eigen vlees. In de eerste plaats moet de coalitie gaan bezuinigen op de eigen portefeuillehouders door de vijf portefeuillehouders het salaris te betalen van vier.

U bent hier