h

Buurten tussen de Elandsgracht en Looiersgracht

23 juni 2010

Buurten tussen de Elandsgracht en Looiersgracht

De Elandsbuurt is een gezellige en hechte buurt. De mensen kennen elkaar en letten op elkaar. "Als er bij iemand de deur openstaat, gaan we even kijken of er wat aan de hand is", aldus een buurtbewoner. Een jonge man die net verhuisd is uit de Pijp is ook goed te spreken over zijn nieuwe buurt: "Hier voel ik me veilig als ik bijvoorbeeld de hond uit moet laten en als een van de buren in het ziekenhuis ligt, sturen we gezamenlijk een bosje bloemen." In de Elandsbuurt wonen nog veel echte Amsterdammers, hoewel de buurt wel aan het veranderen is. Er komen langzamerhand meer studenten, expats en wat chique winkels.

Dinsdag trokken SP'ers de Elandsbuurt in om met bewoners over hun buurt te praten. Er blijken flink wat SP-stemmers en -sympathisanten te wonen. De avond tevoren was het 'buurten' via flyers aangekondigd, waardoor mensen zich niet overvallen voelden en makkelijk over hun buurt vertelden. Hoewel de tevredenheid over de buurt en de woningen groot is mogen er wel wat meer voorzieningen voor ouderen komen. Er is behoefte aan een inloophuis zoals de SOOJ in de Tichelstraat. Er zijn meer bankjes op straat nodig als ontmoetingsplek voor ouderen, en meer prullebakken in de straat. Veel klachten zijn er over te grote terassen, waardoor de stoepen niet meer begaanbaar zijn voor voetgangers.

Ook voor kinderen is er nu te weinig speelruimte, zeker nu de speeltuin in de Elandsstraat wordt verbouwd. Dit leidt twee jaar lang tot overvolle speelplaatsen en soms ook tot overlast. De voetbalkooi net over de Lijnbaansgracht gaat weg waardoor er ook voor de iets oudere jeugd een ontmoetingsplek wegvalt. Groen in de buurt wordt ook node gemist evenals fietsenrekken. Over parkeren zijn de meningen verdeeld: de een wil minder parkeerplekken voor auto's, de ander wil er juist meer. Over parkeertarieven voor bezoekers is iedereen het eens, die zijn te hoog!

U bent hier