algemene beschouwingen 2010
algemene beschouwingen 2010
SP-bijdrage bij de algemene beschouwingen in 2010.
Voorzitter,
Dit zijn de eerste algemene beschouwingen van de SP-Zuid in een nieuwe deelraad. En dat in een periode waar veel op ons afkomt, er een crisis is en er in Zuid bezuinigd moet worden.
In zo een situatie kiest de SP er voor dat keuzes niet ten koste gaat van het uitvoerend werk, van voorzieningen voor hen die dat nodig hebben, dat vrijwilligerswerk beloond wordt in plaats van gestraft, dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en dat het milieu in ons stadsdeel verbeterd. Bovendien dient de overheid betrouwbaar te zijn voor haar burgers en de middenstand. Op deze punten zal de SP zal het beleid gaan beoordelen.
Het stadsdeel wil werken aan de doorstroming `zodat middeninkomens meer kansen hebben en de wachtlijsten voor sociale huurwoningen korter worden'. En vervolgens wil het stadsdeel meer splitsen en verkoop van sociale huurwoningen, terwijl zij alleen maar zal 'streven' naar 30% sociale nieuwbouw.
De belangrijkste bijdrage aan doorstroming levert nieuwbouw, zowel voor de doelgroepen als voor de lagere middeninkomens. De SP is tegen het splitsen en verkopen van woningen, omdat er voldoende evenwicht is bereikt en doorgaan zal bijdragen aan langere wachtlijsten voor de doelgroepen.
De SP vind dat de uitkomst van alle veranderingen in de woningvoorraad niet mag leiden tot een lager percentage sociale huurwoningen, dan het huidige. Hierover dient de SP een amendement in.
De SP is tegen versterken van functiemenging in bestemmingsplannen als dit betekend dat woningen worden opgeofferd. Dit zullen wij inbrengen bij concrete voorstellen over bestemmingsplannen.
Het behoud van kleine winkels en bedrijven in ons stadsdeel is van belang. Het stadsdeel moet waken tegen verdringing van deze functies door grootwinkelbedrijven of leegstand. Dat betekent terughoudendheid in de winkelstraten om ruimte te bieden aan grotere winkels of horeca. En afspraken maken met woningbouwcorporaties voor een extra inzet in buurten waar winkels nodig zijn maar deze onder druk staan, bijvoorbeeld de Marathonbuurt.
Voorzitter, het stadsdeel wil het verschil maken in het welzijnswerk. Er liggen in de perspectiefnota geen concrete plannen voor. Alleen een bedrag wat bezuinigd wordt. Maar uit het programakkoord en eerdere besluiten van het stadsdeel Oud-Zuid is duidelijk wat de richting is.
Namelijk een dreigende verschraling van het opbouwwerk en de sluiting van 2 buurthuizen! Blijkbaar worden de bibliotheken gespaard en ook het klussenteam. Maar hoe is dit te rijmen met het verhaal van de inspreker. De SP zal de plannen voor het welzijnswerk beoordelen bij de begroting 2011.
Het stadsdeel wil op het gebied van verkeer en openbare ruimte alles met alles combineren.. Vrijliggende fietspaden, aanpak verkeersonveilige plekken, geen parkeergarage Churchilllaan, meer Park en Ride voorzieningen, 1 fietsenstalling per jaar erbij.
Allemaal zaken waar de SP volle steun aan zal leveren. Maar aan de andere kant stelt dit college voor dat bij ondergronds parkeren voor elke 2 plekken ondergronds er maar 1 bovengronds hoeft te verdwijnen.
Ondergrondse parkeerplaatsen zijn gruwelijk duur. En is alleen te billijken als bovengronds er veel ruimte kan worden gewonnen voor voetgangers, spelende kinderen, fietsers en groen. Met een norm van 2 staat tot 1 wordt de mogelijkheid aan ruimtewinst gehalveerd en daarmee duur belastinggeld verspild.
Over deze norm zal de SP een amendement indienen.
Terwijl de parkeerdruk al gigantisch hoog is, er teveel vergunningen zijn verstrekt, wil het bestuur ook voor vrijwilligers vergunningen verstrekken. En u weet ook dat pakweg de helft van de Nederlanders een vrijwilliger is, en als zij een vergunning kunnen krijgen zijn ze zeker een vrijwilliger. Wij wachten de uitwerking van uw plan af.
Het stadsdeelbestuur wil geen geld ter beschikking stellen voor de autoloze zondag. De SP denkt dat een autoloze zondag ook zonder subsidie mogelijk is. En wil dat het bestuur daarmee aan de slag gaat. De SP dient hierover een amendement in.
Het bestuur stelt voor verwarmde terrassen toe te staan. Dit is milieuonvriendelijk en kan bijdragen aan meer horecaoverlast. De SP is hiertegen en dient hierover een amendement in.
Het bestuur stelt te bezuinigen op de handhaving, maar ook te kiezen voor integrale handhaving. De uitkomst moet volgens de SP betekenen dat snel en doeltreffend moet worden gereageerd op klachten over bouwoverlast en horecaoverlast. Over dit laatste heeft de SP een motie die zij zal indienen.
Aan de andere kant is de SP het met een aantal veiligheidsvoorstellen niet eens. En dan gaat het om:
cameratoezicht en om het beveiligen van instellingen die in `een potentieel onveilige' situatie zitten.
Cameratoezicht helpt niet en instellingen moeten beveiligd worden door de politie en niet het stadsdeel. Deze uitgaven kunnen wij ons besparen.
Het college stelt voor om bij bezuinigingen ook stevig in het eigen vlees te snijden en stelt voor niets te bezuinigen op het onderwijs. Dat dit de goede weg is wil de SP onderstrepen.
Het weerstandsvermogen dient volgens de SP niet bepaald te worden op een bedrag per inwoner, maar moet een afgeleide zijn van de genventariseerde risico's. Hierover wil de SP een motie indienen.
Voorzitter, de SP wil de voorlopige stand opmaken:
We concluderen dat we een, in meerderheid, rechts college hebben, met een program dat op het gebied van wonen, parkeren en milieu rechtsaf wil. De uitwerkingen op het welzijnsterrein kunnen linksom of rechtsom gaan uitwerken.. De keuze voor het niet aantasten van onderwijs en het terugdringen van externe adviseurs is positief. De SP ziet mogelijkheden het beleid linkser, socialer en zorgvuldiger te maken. maken. De SP zal daarom een constructieve oppositie voeren.
Ik dank u.