h

"Het is leuk om een actieve bewoner te zijn"

17 augustus 2010

"Het is leuk om een actieve bewoner te zijn"

Ingeklemd tussen de Haarlemmerdijk en de Haarlemmerhouttuinen liggen de Nieuwe Houttuinen en het Jacob Oliepad. Een rustieke woonbuurt midden in de hectiek van een autoweg, een spoorlijn en een drukke winkelstraat. Maandag belden SP'ers in deze buurt aan om van de bewoners meer over hun buurt te horen.

Hoewel de gemeenschappelijke tuin aan het Jacob Oliepad door de bewoners wordt beheerd, zoeken de twee mensen die zich er verantwoordelijk voor voelen altijd meer hulp. "Er is wel veel commentaar op de tuin, maar meehelpen is een andere zaak." En van de onderdoorgangen wordt soms als openbaar toilet gebruikt en er wordt gedeald. Zowel het stadsdeel als de corporatie voelt zich niet verantwoordelijk voor de rotzooi die achterblijft. De bewoners moeten of in de stank zitten of zelf de boel opruimen. "We moeten er boven opzitten om het hier prettig te houden," zegt de vrouw die aangeeft het leuk te vinden om een actieve bewoner te zijn.

Er is aardig wat groen in de buurt en een speeltuintje, maar kinderen kunnen gewoon op de binnenstraat spelen. Alle mensen met wie de SP'ers spraken vinden het een heerlijke buurt, maar er is wel sprake van overlast. In het ene gedeelte is het vooral overlast van buiten - dealen en menselijke uitwerpselen - en in het andere gedeelte komt daar ook burenoverlast bij. "Je moet vooral met iedereen blijven praten, anders verloedert het hier snel," is de mening van een bewoner. Een betere menging van laag- en hoogopgeleide mensen zou volgens enkelen de buurt ten goede komen. Een deel van de woningen van Ymere is onlangs gerenoveerd en ziet er goed uit. De renovatie van de overige woningen laat nogal op zich wachten en de communicatie tussen Ymere en bewoners loopt vaak stroef. Bovendien worden afspraken en beloftes niet altijd nagekomen. Er is een bewonerscommissie, die hier verandering in probeert te brengen.

Verder zijn er klachten over een oneffen straat en wordt een trapveldje node gemist. De supermarkt aan het begin van de Haarlemmerdijk is te klein voor vele bewoners van Haarlemmerbuurt en Westerdokseiland. Regelmatig treffen klanten lege schappen aan. De bewoners van de Nieuwe Houttuinen zouden dan ook graag zien dat er een supermarkt op het Haarlemmerplein kwam.

U bent hier