h

schriftelijke vragen over sloop/nieuwbouw verzorgingshuis Bernardus

4 augustus 2010

schriftelijke vragen over sloop/nieuwbouw verzorgingshuis Bernardus

schriftelijke vragen over sloop/nieuwbouw verzorgingshuis Bernardus

Zorginstelling Osiragroep is van plan op de plek van het bestaande verzorgingshuis Bernardus aan de Marnixstraat/Nieuwe Passeerdersstraat een geheel nieuw verzorgingshuis neer te zetten. Het huidige gebouw en de indeling zouden niet meer van deze tijd zijn, ook zou het huidige gebouw niet geschikt te maken zijn voor de eisen van tegenwoordig. De plannen zijn volgens Osiragroep via nieuwsbrieven aan de bewoners, werknemers en omwonenden voldoende gecommuniceerd. Niettemin is een grote groep bewoners, werknemers en omwonenden van mening dat Osiragroep hen met de nieuwbouwplannen overvalt. Zij zijn vooral verbolgen over het feit dat in het nieuw geplande Bernardus veel minder ruimte is voor mensen met een laag inkomen, dan op dit moment het geval is: de huurprijzen gaan drastisch omhoog. De nieuwbouw lijkt vooral ingericht te worden voor mensen uit de grachtengordel, die deze bedragen met gemak kunnen neertellen. Genoemde groep mensen heeft daarover een brief geschreven aan deelraad Centrum en aan de gemeente. Beide hebben laten weten dat de overheid in deze geen zeggenschap heeft. Er is wel toegezegd aan Osiragroep door te geven dat er bewoners, werknemers en omwonenden zijn die de plannen met Bernardus niet zien zitten.

Hoewel strikt gesproken Osiragroep inderdaad hier de eerst aangesproken instantie is, kan het stadsdeel wel degelijk sturen. Immers, Osiragroep heeft voor de nieuwbouw en de sloop vergunningen nodig van het stadsdeel. ook dienen er vrijstellingen verleend te worden. Deze vergunningen en vrijstellingen worden alleen verleend als aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Bovenden moet het stadsdeel een wijziging van het bestemmingsplan toestaan mocht blijken dat de nieuwbouw een andere functie krijgt dan de oudbouw had.

Naar aanleiding hiervan wil de SP de volgende vragen voorleggen aan het dagelijks bestuur:

1.In het bestemmingsplan heeft de bebouwing aan de Marnixstraat een algemene (ouderen-)zorgfunctie. Blijkens de plannen voor Bernardus wordt de algemene zorg die tot nu toe voor iedereen geleverd werd, na oplevering van de nieuwbouw beperkt tot met name het rijkere deel van (ouder) Nederland (zie schema hieronder). Bovendien kan men in de toekomst ook huren zonder dat men beschikt over een zorgindicatie. Hieruit volgt dat de functie niet gelijk blijft. De zorgfunctie wordt enerzijds sterk ingeperkt en anderzijds kunnen straks ook mensen zonder zorgindicatie in Bernardus wonen.
Is het dagelijks bestuur het met de SP eens dat hiermee de functie verandert?

Huidige Bernardus: Nieuwe Bernardus:
62 psychogeriatrische clinten 16 psychogeriatrische clinten
50 somatische clinten 20 somatische clinten
111 verzorgingshuis diverse zorg-/niet zorgappartementen tussen
de 40 en 140m2
17 psychiatrieclinten 25 zorghotel appartementen
Ruimte voor Albert Heijn en andere winkels
Ruimte voor 250 auto parkeerplekken

2.Is het dagelijks bestuur het met ons eens dat het (tot nu toe voor iedereen toegankelijke) verzorgingshuis aan de Marnixstraat/Nieuwe Passeerdersstraat in principe voor iedereen (rijk, arm, etc) toegankelijk moet blijven en dat ook de laagdrempelige buurtgerichte functies (restaurant, caf, internet, fysiotherapie, kapper, fitness, etc.) behouden moeten blijven?

3.Volgens de groep bewoners, werknemers en omwonenden is sloop niet noodzakelijk en zou het bestaande gebouw kunnen worden omgebouwd tot een gebouw dat aan de huidige eisen voldoet. Is het dagelijks bestuur het met de SP eens dat slopen -vooral in deze tijd van bezuinigingen- echt alleen mag worden toegestaan als het echt niet anders kan?

4.Is sloop van het oude Bernardus volgens u aantoonbaar noodzakelijk en zo ja kunt u dat toelichten en aantonen?

5.Volgens Osiragroep zijn de wensen van de bewoners, medewerkers en omwonenden meegenomen in de nieuwbouwplannen. Bij navraag blijkt echter dat deze mensen weliswaar zijn gehoord door Osiragroep maar dat geen van de opmerkingen die door hen zijn gemaakt, verwerkt zijn in de definitieve plannen. Bent u het met ons eens dat over een plan als dit overeenstemming moet zijn met bewoners, werknemers en omwonenden of op zijn minst draagvlak?

6.Is het dagelijks bestuur bereid zo lang bedoelde consensus er niet is, geen sloop-/bouwvergunning af te geven? Zo nee, waarom niet?

7.Klopt het dat het bouwen van een ondergrondse parkeergarage voor 250 plekken de nieuwbouw extra duur maakt?

8. Klopt het dat de bouw van een ondergrondse parkeergarage het noodzakelijk maakt meer woningen in de vrije sector aan te bieden om de exploitatie rond te krijgen?

N. Duijndam

U bent hier