h

Buurten in de Buikslotermeer: falend parkeerbeleid

7 september 2010

Buurten in de Buikslotermeer: falend parkeerbeleid

"Als ik 's ochtends met mijn auto naar mijn werk vertrek, staat het personeel van winkels op Buikslotermeerplein hier in de file voor onze gratis parkeerplekken." Aldus een van de bewoners van de Ilperveldstraat in Noord, die de SP afgelopen weekend sprak over het effect van betaald parkeren in het winkelcentrum Boven 't Y op de omliggende straten en buurten. SP-fractievoorzitter Daniël Peters: "Wij voorspelden drie jaar geleden al dat er een olievlekwerking zou optreden. Maar we hebben nog nooit met zo veel tegenzin gelijk gekregen."

Weinig bewoners van de Ilperveldstraat kunnen begrip opbrengen voor de invoering van betaald parkeren nu ruim een jaar geleden. Staand in die straat op zaterdagmiddag is goed te zien waar dat onbegrip vandaan komt. De straat staat van voor tot achter vol met auto's. Zelfs voor de ingang van de flats, waar officieel niet geparkeerd mag worden, staan auto's. Mensen rijden af en aan door de doodlopende straat op zoek naar een plekje. Het merendeel van die mensen woont niet in de straat, maar is winkelend publiek dat niet wil betalen voor een parkeerplek op Buikslotermeerplein. Het uurtarief van 1,10 euro is slechts een van hun redenen om hierheen te rijden; de meesten willen gewoon niet gebonden zijn aan tijd bij het winkelen. "Ben je net schoenen aan het passen, moet je weer terug naar die meter", zegt een van hen.

SP'ers spreken met een buurtbewoner over de parkeerdruk

Maar de bewoners van de Ilperveldstraat worden er ondertussen gek van. Zij kunnen hun auto meestal niet voor hun eigen flat en soms zelfs niet in hun eigen straat kwijt, terwijl er ruim een jaar geleden meer dan genoeg plek was. Ze vinden dan ook dat er maatregelen getroffen moeten worden, varirend van invoering van een blauwe zone tot uitbreiding van betaald parkeren. Peters: "Zo is het ook in andere stadsdelen gegaan. Er wordt betaald parkeren ingevoerd in een bepaald gebied op verzoek van een ontwikkelaar, waardoor parkeerdruk ontstaat in de omliggende gebieden en daar uiteindelijk ook betaald parkeren moet worden ingevoerd. Maar de SP wenst zich niet zonder slag of stoot bij die ontwikkeling neer te leggen. De komende weken gaan wij in overleg met meer omwonenden van het Buikslotermeerplein, maar ook met mensen binnen het betaald parkeergebied om tot de beste oplossing te komen."

De SP bezoekt alle zaterdagen van september de buurten die grenzen aan het parkeergebied van Buikslotermeerplein om bewoners te horen over de parkeerdruk. Wilt u iets kwijt over het parkeerbeleid van het stadsdeel of heeft u goede suggesties voor oplossingen? Mail ons: amsterdamnoord@sp.nl

U bent hier