h

Gehele bestuur in Oost moet opstappen

5 oktober 2010

Gehele bestuur in Oost moet opstappen

De SP vindt dat het gehele dagelijks bestuur van stadsdeel Amsterdam Oost moet opstappen na de blamage rond de aankoop van muziekmakerscentrum MuzyQ. Volgens SP-fractievoorzitter Meta Meijer moeten de onderhandelingen over een nieuwe coalitie, na de val van de twee PvdA-bestuurders Elatik en Princen dinsdagochtend, van voor af aan beginnen en moet er niet - zo maar even - een partij aanschuiven bij de overgebleven coalitiepartijen GroenLinks en D66.

Meijer: "De wethouders hebben er gezamenlijk een potje van gemaakt en moeten daar collectief verantwoordelijkheid voor nemen. In nauwelijks vier maanden tijd heeft het bestuur zijn amateurisme ten volle laten zien. Het zou goed zijn als er een nieuwe start wordt gemaakt, met collegeonderhandelingen vanaf nul. Daarbij hebben we bovendien een gouden kans om een eerste nuttige bezuinigingsslag te maken: we kunnen in Oost van vijf naar vier wethouders."

De val van PvdA-stadsdeelvoorzitter Elatik en wethouder Princen werd afgelopen week ingezet met het besluit van de deelraad een dreigend faillissement van het muziekmakerscentrum MusyQ in het Oostpoortgebied af te wenden door het gebouw over te kopen en zelf te exploiteren. In aanloop naar dit besluit bleek het dagelijks bestuur echter enorme fouten gemaakt te hebben, waar de deelraad niet van op de hoogte gesteld werd. Voor de SP-fractie in Oost gaf de inleidende brief op het feitenrelaas door Elatik de doorslag. In deze 'doofpotbrief', in SP-woorden, werden simpele feiten zoals het verhogen door het bestuur van een garantstelling van 9 miljoen euro naar 23,65 miljoen euro aan de FHG bank verdoezeld. "Opstappen was het enige dat de PvdA kon doen", volgens Meijer. "In plaats van zaken op te helderen zette het bestuur de rookmachine aan. Een doodzonde wat ons betreft."

U bent hier