h

Buurten op Kattenburg: Tekort aan voorzieningen

27 november 2010

Buurten op Kattenburg: Tekort aan voorzieningen

Bewoners van Kattenburg willen dat er in hun buurt voorzieningen bij komen, met name winkels en jongerenvoorzienignen. Dat bleek toen SP'ers donderdag de kou trotseerden om buurtbewoners te vragen wat zij van Kattenburg vonden.

Over het algemeen zijn de mensen op Kattenburg tevreden. De wijk is een echte woonwijk, maar toch dicht bij de binnenstad. Toch konden de meeste bewoners wel wat verbeterpunten noemen. Zo werd het ontbreken van kleine winkeltjes en buurtcafeetjes vaak genoemd. De laatste jaren zijn veel winkels vertrokken. Sommige winkelruimtes staan al jaren leeg. Uiteindelijk zijn er vrijwel geen buurtwinkels meer, waardoor veel bewoners van Kattenburg en de andere Oostelijke Eilanden de buurt uit moeten voor hun boodschappen. Meer winkeltjes of een kleine markt zou de buurt verlevendigen.

Ook aan jongerenvoorzieningen is er een gebrek volgens een aantal bewoners. Er zijn hangjongeren op de Oostelijke Eilanden die zo nu en dan ook voor overlast in de buurt zorgen. De bewoners van Kattenburg noemden de overlast wel, maar voegden daar aan toe dat ze ook wel begrijpen dat de jongeren op straat zijn. Er is namelijk veel te weinig te doen in de buurt. Voor de kinderen zijn er nog wel een aantal voorzieningen, maar de jongeren moeten de buurt uit als ze met elkaar iets willen doen. De SP maakt zich hier ook zorgen om. Zeker nu bekend is geworden dat er door de bezuinigingen op de subsidie van IJsterk twee jongerenwerkers minder zijn op de Oostelijke Eilanden.

De meeste bewoners op Kattenburg wonen er naar hun zin. Het contact met de buren is over het algemeen erg goed. Een enkeling heeft last van de feesten in de studentenwoningen, anderen vinden dat die feestjes bij het wonen in de grote stad hoort en doen oordopjes in. Een mevrouw op het Kattenburgerhof maakte zich zorgen over de verloedering van de buurt. Het onderhoud van de woningen wordt de laatste jaren nauwelijks uitgevoerd. Hier zal de SP de komende tijd verder onderzoek naar doen.

U bent hier