h

Tijdelijke verhuur Stadgenoot

24 december 2010

Tijdelijke verhuur Stadgenoot

Tijdelijke verhuur Stadgenoot

In het Parool van 16 december stond een artikel over Stadgenoot. Al meer dan 5 jaar geleden heeft men besloten de huizen aan de Platanenweg te gaan slopen. Er zal toen een peildatum afgegeven zijn en de woningen werden vanaf dat moment bewoond door mensen met een tijdelijk contract. Het verhuren met een tijdelijk contract is gelimiteerd aan 5 jaar (inclusief verlengingen). Na het verstrijken van deze periode werd de huur overgenomen door Anti-Kraak. Nu heeft men de bewoners laten weten dat ze kunnen vertrekken. Niet omdat de sloop eindelijk van start gaat, maar omdat er studenten in de woningen komen.

De SP-fractie heeft hierover de volgende vragen:

1. In principe is tijdelijke verhuur voor maximaal 2 jaar en met verlengingen maximaal 5 jaar. Op basis van welke gegevens is er een vergunning verleend voor de tijdelijke verhuur aan de Platanenweg? Waarom is er telkens een verlenging van de vergunning verleend?
2. Klopt het dat de huidige bewoners een opzegging van hun huur hebben ontvangen?
3. Is het toegestaan voor een woningcorporaties om na 5 jaar tijdelijke verhuur de huur aan een andere partij over te doen (in dit geval Anti-Kraak)? Is dit niet in strijd met de leegstandwet? Zo nee, kunt u dit goed toelichten? Zo ja, hoe is het dan mogelijk dat Anti-Kraak de huurders heeft overgenomen en aan studenten gaat verhuren?
4. Uit het artikel blijkt dat het een beslissing is van Stadgenoot om nu te gaan verhuren aan studenten. Kunt u aangeven wat de afspraken zijn tussen Stadgenoot en Anti-Kraak? Wie heeft er zeggenschap over de woningen?
5. Is de gemeente (of stadsdeel) betrokken geweest bij het initiatief om studenten te gaan huisvesten aan de Platanenweg?
6. Bent u het met de SP eens dat de regel, dat tijdelijke verhuur maximaal 5 jaar mag plaatsvinden, van belang is voor de rechten van de huurder?
7. Wat vindt u van de handelswijze van Stadgenoot in deze? Kunt u dit toelichten?

R. Alberts (SP)

U bent hier