h

Kommer en kwel in de Knijtijzerpanden

24 januari 2011

Kommer en kwel in de Knijtijzerpanden

Van houtrot tot schimmel, van ijzige tocht tot ondergelopen balkons. Nog nooit eerder is in Nieuw-West een zo slechte staat van woningonderhoud aangetroffen als tijdens het buurtonderzoek van de SP zaterdag bij bewoners van de Knijtijzerpanden in Slotervaart. De SP laat het er niet bij zitten en gaat de bewoners helpen aan deze erbarmelijke toestanden een einde te maken.

Op het onlangs gestarte meldpunt achterstallig woningonderhoud regende het klachten. De Knijtijzerpanden, omsloten door de Jan Evertsenstraat, Jan Tooropstraat en Jan Voermanstraat, staan op de nominatie gesloopt te worden om plaats te maken voor koopwoningen, Voorlopig zijn de sloopplannen van de baan maar het is onduidelijk wat de nu met de woningen gaat gebeuren. Het resultaat is dat woningcorporatie Far West al geruime tijd geen onderhoud meer uitvoert. Hierdoor verslechteren de woningen in hoog tempo, waar de bewoners onder lijden. SP Nieuw-West vond het daarom tijd om poolshoogte te nemen.

Tientallen woningen zijn bezocht. De klachten gaven keer op keer hetzelfde onvoorstelbare beeld: vocht, schimmel, houtrot, tocht, kou, kapot sluitwerk en plassen op de balkons. Sommige bewoners, maar ook hun kinderen, zijn door de slechte staat van onderhoud ziek geworden en in een aantal gevallen zelfs in het ziekenhuis beland. Kelderboxen kunnen nauwelijks gebruikt worden en er is veel last van inbraak.

Dit is een onacceptabele situatie waarmee de SP aan de slag gaat. Woningbouwcorporatie Far West wordt aangesproken met de eis het achterstallig onderhoud aan te pakken. Tevens wordt een zwartboek van de meest schrijnende gevallen gemaakt en in de stadsdeelraad aan de orde gesteld voor verdere acties vanuit de lokale politiek. De SP staat de bewoners bij voor hun strijd op bewoonbare woningen.

U bent hier