h

SP opent aanval op achterstallig onderhoud sociale huur

3 januari 2011

SP opent aanval op achterstallig onderhoud sociale huur

Nu de stedelijke vernieuwing in onder meer de westelijke tuinsteden volledig is vastgelopen, zijn de woningcorporaties het volgens de SP aan hun huurders meer dan ooit verplicht achterstallig onderhoud aan sociale huurwoningen weg te werken. Om de druk op corporaties op te voeren opent de partij een meldpunt voor klachten over achterstallig onderhoud. SP-fractievoorzitter in Nieuw-West Chris Schaeffer: "Wij gaan huurders helpen op te eisen waar ze al jaren voor betalen en recht op hebben: een goed onderhouden huis."

Jarenlang kregen huurders in Nieuw-West en andere stedelijke vernieuwingsgebieden in de stad te horen dat onderhoud aan hun woningen geldverspilling was omdat ze op korte termijn zouden worden gesloopt. Sinds afgelopen najaar staat echter vast dat voor veel projecten voorlopig geen geld is en de sloop voor langere tijd is uitgesteld. Schaeffer: "In sommige woningen werden kapotte keukenkastjes niet eens meer vervangen omdat de huizen gesloopt zouden worden. Laat staan dat het trappenhuis eens een likje verf kreeg. Veel bewoners accepteerden dit omdat hun een mooi nieuw huis beloofd was. Nu ziet het ernaar uit dat ze nog jaren langer in inmiddels krakkemikkige huizen en verloederde buurten moeten wonen. Dat gaan we dus niet accepteren. Corporaties en stadsdeel moeten na jaren wegkijken nu in deze buurten gaan investeren."

Met het meldpunt en buurtbezoeken gaat de SP de onderhoudssituatie in de voormalige sloopblokken in kaart brengen. Met deze informatie zal de SP een rapport opstellen met daarin ook ideen van buurtbewoners zelf hoe deze huizen en buurten weer leefbaar gemaakt kunnen worden.

Klachten over achterstallig onderhoud kunnen gemeld worden op www.amsterdam.sp.nl/onderhoud of telefonisch via 06 19587375.

Lees ook het artikel over het meldpunt in Metro.

U bent hier