h

Nieuw computersysteem DWI

17 februari 2011

Nieuw computersysteem DWI

Nieuw computersysteem DWI

Begin vorig jaar werd door de Dienst Werk en Inkomen een nieuw automatiseringssysteem ingevoerd. De invoering van het nieuwe computersysteem zorgde voor problemen. Zo werden uitkeringspecificaties te laat verstuurd, werden verrekeningen
van eigen verdiensten niet goed berekend en kregen sommige mensen onterecht geen vakantiegeld omdat het DWI in het verleden een vordering op hen had gehad.

Op dit moment, een jaar later, werkt het systeem nog steeds niet goed. Er komen mensen op het spreekuur van de Bijstandsbond met een beschikking van de gemeente waarin wordt gesteld dat de gemeente (cq het DWI) een vordering op hen heeft. In de beschikking wordt verwezen naar een terugvorderingsbesluit van 1 januari 2011(Nieuwjaarsdag). Bij navraag door de Bijstandsbond blijkt dat alle in 2010 uitgegeven terugvorderingsbesluiten op 1 januari 2011 door de computer automatisch zijn gebruteerd, ondanks het feit dat de gemeente als beleid heeft, dat wanneer er geen sprake is van verwijtbaarheid (bv de persoon in kwestie heeft eigen verdiensten wel opgegeven, maar de DWI heeft fouten gemaakt) de terugvordering niet wordt gebruteerd. Maar de computer weet dat kennelijk niet. De beschikkingen zijn volautomatisch door de computer aangemaakt en verzonden. De klantmanager hoeft maar een paar basisgegevens zelf in te tikken, de rest aan gegevens verzamelt het systeem vervolgens zelf. Daarbij gaat kennelijk veel fout. Bijvoorbeeld: wanneer klanten een bezwaarschrift schrijven blijkt in bezwaar, dat de brieven van het DWI waarnaar wordt verwezen soms helemaal niet bestaan en dus ook niet zijn verzonden. Bovendien vult de computer willekeurige bedragen in, waarvan niemand weet -DWI erkent dat- hoe de computer eraan is gekomen. Bij de automatische berekeningen van de computer wordt verder ook geen rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden, zoals de hoogte van het actuele inkomen. Er is dus geen sprake van een individuele beoordeling.

1. Is dit probleem bij u bekend?
2. Hoe veel clinten van de DWI hebben een terugvorderingsbesluit toegestuurd gekregen d.d. 1/1/2011 en zijn hierdoor gedupeerd?
3. Hoeveel van genoemde clinten zijn in bezwaar gegaan tegen de ten onrechte verstuurde terugvordering?
4. Wat gaat de DWI doen/heeft de DWI gedaan om dit probleem op te lossen?
5. Wat gaat de DWI doen/heeft de DWI gedaan om de problemen met het systeem die zich eerder voordeden, nog in 2010, op te lossen?
6. Het computersysteem is ook ingevoerd in andere G4-steden. Hoe zijn de ervaringen daar? Werkt het systeem daar wel vlekkeloos?

Maureen van der Pligt

U bent hier