h

Meedenken helpt: geslaagde bemiddeling Huidekoperstraat

8 maart 2011

Meedenken helpt: geslaagde bemiddeling Huidekoperstraat

Wat doe je als de protefeuillehouder, ondanks nadrukkelijk verzoek, weigert te bemiddelen tussen gedupeerde bewoners en een projectontwikkelaar? "Dan doen we het toch zelf," zei SP-deelraadslid Frans Icke resoluut. De bemiddeling van Icke leidde tot een bevredigende oplossing voor zowel de ontwikkelaar die woningen wil bouwen in de Huidekoperstraat als de omwonenden.

Op zich zag het plan van de ontwikkelaar er goed uit. Hij wilde op de Huidekoperstraat op de plek waar een vervallen bedrijfpand stond, een aantal woningen bouwen. Dat daarvoor het bestemmingsplan moest worden aangepast was ook geen probleem. De SP is blij met extra woningen en de buurt ook. Maar minder gelukkig was dat het uitzicht vanuit het keukenraam van de aangrenzende buren werd geblokkeerd door een blinde muur op 2 meter afstand. Toen de eerste onderhandelingen met de bouwer vastliepen, schreven de buren een brief aan de raad. De SP vroeg daarop aan protefeuillehouder Oranje (D66) om te bemiddelen. maar daar had hij geen zin in. De SP vindt dat onbegrijpelijk.

Omdat de SP de bewoners wel serieus neemt, bemiddelde Icke tussen beide partijen. Met succes. Dankzij creatieve inbreng en de positieve houding van zowel de projectontwikkelaar als de bewoners werd een oplossing gevonden, waar iedereen tevreden mee is. De stand van de muur wordt iets verplaatst en er komt een schuin stukje aan het dak. Meer was er niet nodig. "Het is duidelijk dat meedenken helpt," zegt Icke. "Het scheelt in dit geval jarenlange bezwaarprocedures en veel frustratie. Daarom zou ik het dagelijks bestuur willen vragen: Dat was toch niet zo moeilijk?"

U bent hier