h

Na jaren oplossing in zicht voor coffeeshop Sanementereng

28 april 2011

Na jaren oplossing in zicht voor coffeeshop Sanementereng

Na jaren van touwtrekken tussen stadsdeel, een projectontwikkelaar, de deelraad en niet in de laatste plaats de eigenaars van Coffeeshop Sanementereng op de Tweede Laurierdwarsstraat 44, lijkt er eindelijk een oplossing in zicht waarmee iedereen tevreden kan zijn: Het pand wordt gerenoveerd en de coffeeshop komt er terug. SP-deelraadslid Frans Icke: "Ik vraag me af waarom het stadsdeel deze zaak, met een duidelijke buurtfunctie, wilde laten verdwijnen."

Jaren geleden moest het pand waarin Sanementereng zit nodig opgeknapt worden. Coffeeshophoudster Edith Varekamp: "De projectontwikkelaar die we hadden uitgezocht, garandeerde dat we na renovatie mochten terugkeren." Die garantie bleek weinig waard, want al gauw trok de ontwikkelaar zijn toezegging in en wist zich daarin gesteund door het stadsdeel, dat de coffeeshop weg wilde hebben. Het pand, dat eigendom was van het stadsdeel, werd eerst aan Varekamp aangeboden voor ruim 200.000. Korte tijd later werd het verkocht aan een projectontwikkelaar voor slechts zestigduizend euro. Icke: "Het lijkt erop dat de projectontwikkelaar is bevoordeeld ten opzichte van de kleine ondernemer." Inmiddels doet de Rekenkamer hier onderzoek naar.

Oud-SP-fractievoorzitter Marnix Bruggeman maakte zich sterk voor het behoud van Sanementereng en diende al in 2007 een voorstel in om de coffeeshop te behouden. Het dagelijks bestuur negeerde deze wens van de raad echter keer op keer. Icke zette zich verder in en als nu het stadsdeelbestuur niet weer roet in het eten gooit, lijkt het erop dat alles voor iedereen toch nog goed afloopt. "Ik spring een gat in de lucht als ik mijn zaak kan behouden," verzucht Varekamp. De SP blijft haar in elk geval steunen en zal toezien op een goede afwikkeling.

U bent hier