h

Openheid over debacle MuzyQ

15 juni 2011

Openheid over debacle MuzyQ

"Eindelijk wordt er duidelijkheid gegeven aan de bewoners van Oost over het debacle MuzyQ. Al maandenlang hebben SP, VVD en Meerbelangen gevraagd om openheid over dit dossier, maar het bestuur en ook de meerderheid van de raad vond dit onnodig." Dat zei SP-deelraadslid Tiers Bakker tijdens de ingelaste vergadering op Tweede Pinksterdag naar aanleiding van de onthullingen van weblog GeenStijl over MuzyQ. "De wijze waarop het dossier op straat is komen te liggen, is niet fraai", aldus Bakker. "Het was beter geweest direct te kijken wat gevoelige informatie is, en wat naar buiten gebracht kan worden. Zo leg je tenminste verantwoording af."

Heet hangijzer is de vraag of er met de aankoop van het gebouw sprake is van staatssteun. Bakker: "We lopen het risico dat we dingen doen die niet mogen van Europa. In dat geval kun je maar beter zekerheid hebben, het gaat immers om een miljoenenbedrag. Het bestuur is stellig in haar bewering dat er geen sprake is van staatssteun, ondanks dat gespecialiseerde advocaten daaraan twijfelen. Om verdere fiasco's te voorkomen, hebben SP, Meerbelangen en VVD besloten deze vraag zelf aan Brussel voor te leggen." Daarnaast geeft het DB volgens Bakker geen antwoord op de vraag waarom het stadsdeel wel kan exploiteren en de huidige uitbater van MuzyQ niet. "Dit bestuur heeft na een half jaar geen plannen uitgewerkt en geen ervaring op dit gebied en is daarmee ongeschikt om MuzyQ succesvol te maken."

De openbaarmaking van de geheime stukken tijdens het Pinksterweekend zorgde voor waar paniekvoetbal bij het stadsdeel. Nog dezelfde dag werd aangifte gedaan van diefstal van geheime informatie, terwijl bleek dat het stadsdeel zelf de deur naar de geheime stukken wagenwijd open had gezet. "Stom natuurlijk, dat er niet even pas op de plaats is gemaakt," vindt Bakker. "Een aangifte had best een paar dagen kunnen wachten, want de informatie is toch openbaar geworden. Maandag hebben we gesproken over de openbaarheid van stukken, maar binnenkort zullen we moeten spreken over de manier waarop we vertrouwelijke informatie beschermen."

U bent hier