h

Raad en bestuur Noord fel tegen schrappen buslijnen

25 juni 2011

Raad en bestuur Noord fel tegen schrappen buslijnen

De deelraad van Amsterdam-Noord heeft protest aangetekend tegen de door het kabinet voorgenomen bezuinigingen op het openbaar vervoer waardoor Noord waarschijnlijk vier buslijnen verliest. Alle partijen schaarden zich achter een motie van de SP die het dagelijks bestuur opriep in Den Haag bezwaar te maken tegen de bezuinigingen en die de partijen zelf vroeg ook hun Tweede Kamerleden aan te spreken op de kwestie.

Als de bezuinigingen op het GVB doorgang vinden, verliest Noord hoogstwaarschijnlijk de buslijnen 32, 36, 37 en 38. SP-fractievoorzitter Daniƫl Peters: "Dat is bijna de helft van de GVB-lijnen in het stadsdeel. En daar komt nog bij dat ook Connexxion eind dit jaar 10 procent moet gaan bezuinigen. Dus er kunnen ook nog meer streekbussen verdwijnen uit Noord. In een stadsdeel waar zo veel mensen afhankelijk zijn van het openbaar vervoer is dat onacceptabel! Dit leidt echt tot sociale problemen."

Met de motie vraagt de raad het bestuur om alle middelen tot zijn beschikking in te zetten om de bezuiniging te voorkomen. Maar ook de partijen in de raad zelf moeten hun afgevaardigden in de Tweede Kamer wakker schudden. Het dagelijks bestuur zegde bij monde van verkeerswethouder Willem Paquay direct toe bezwaar te maken tegen de bezuiniging. Peters: "Maar ik roep natuurlijk vooral de regeringspartijen VVD en CDA op hun mensen in Den Haag duidelijk te maken dat deze bezuiniging niet door de beugel kan."

U bent hier