h

Urgentie voor bewoners krotwoningen

29 juni 2011

Urgentie voor bewoners krotwoningen

De bewoners van de in slechte staat verkerende woningen in de Nolensstraat en de Voermanbuurt krijgen na de zomer een stadsvernieuwingsurgentie. Dit werd afgelopen week bevestigd door verantwoordelijk wethouder De Wilt na vragen van de SP. In september worden de bewoners van de woningen in de Nolensstraat stadsvernieuwingsurent; de bewoners van de Knijtijzerpanden in de Voermanbuurt zijn daarna aan de beurt. SP-fractievoorzitter Chris Schaeffer: "Die huizen waren aanwijsbaar ongezond voor de bewoners. Het is goed dat zij nu geholpen worden te verhuizen beter naar onderhouden woningen."

Het is bijzonder dat de bewoners van deze complexen een urgentie krijgen; er staat namelijk nog geen sloopdatum vast. Alleen omdat hun huizen in zo bedroevende staat verkeren, krijgen de bewoners de kans om met voorrang een goede en passende woning te zoeken in de stad. Wethouder De Wilt beloofde dat de bewoners hulp krijgen bij het vinden van passende woonruimte. Grote gezinnen zullen daarbij extra aandacht krijgen.

De SP is blij met deze ontwikkeling. Schaeffer: "Hiermee wordt voldaan aan een van de aanbevelingen die de SP dit voorjaar deed in het Zwartboek Achterstallig Woningonderhoud: zorg ervoor dat gezinnen met kinderen die ziek zijn als gevolg van de slechte huisvesting zo snel mogelijk een goede gezonde woning krijgen. Als dat niet op korte termijn kan door de woning op te knappen, doe het dan door spoedige herhuisvesting in een gezonde woning. Wel zullen we de ontwikkelingen op de voet blijven volgen, want over de herhuisvesting van de grote gezinnen maakt de SP zich nog zorgen."

Het vertrek van huurders uit de slechtste woningen ontslaat de woningcorporaties niet van hun onderhoudsverplichting, zij blijven verplicht om de woningen in goede, bewoonbare staat te houden. Zodra de huidige bewoners vertrokken zijn worden de woningen opgeknapt en verhuurd aan jongeren en studenten. De jongeren krijgen een tijdelijk jongerencontract en de studenten een zogenaamd campuscontract.

U bent hier