h

Aanschaf iPads blamage voor deelraad

28 oktober 2011

Aanschaf iPads blamage voor deelraad

SP en CDA zijn verbijsterd over het besluit van een meerderheid in de deelraad in Amsterdam-Noord om voor tienduizenden euro’s iPads of netbooks aan te schaffen zonder daar zelf een wezenlijke financiëe bijdrage aan te leveren. “De raad vraagt de mensen in Noord allerlei bezuinigingen te slikken, maar laat voor zichzelf een stapel elektronische speeltjes aanschaffen waarvan onderhoud en beheer jaarlijks ook nog eens tot 40.000 euro extra kosten. Dat is belachelijk”, zeggen fractievoorzitters Daniël Peters (SP) en Patricia Wouda (CDA).

De deelraad besloot woensdag om per 1 januari over te gaan op papierloos vergaderen. Het oorspronkelijk idee daarachter was dat het een besparing in papier- en drukkosten zou opleveren. Uit onderzoek is echter gebleken dat die besparing niet opweegt tegen de aanschafkosten van elektronica en het beheer en onderhoud daarvan. Peters: "De iPads of netbooks die moeten worden aangeschaft kosten tussen de 30.000 en 50.000 euro. Daar komt nog eens minimaal 32.000 euro per jaar bij aan onderhoud en beheer." Wouda aanvullend: "De besparing op papier wordt geraamd op slechts 15.000 euro per jaar. Daar zit dus een groot gat tussen, reden genoeg voor ons om het plan af te schieten."

Tot verbazing en grote onvrede van SP en CDA stemde een meerderheid van de partijen echter in met de aanschaf van de iPads en de invoering van papierloos vergaderen. Naast SP en CDA, stemden alleen drie leden van de GroenLinks-fractie tegen. Het voorstel van CDA en SP om raadsleden die papierloos willen vergaderen eigen apparatuur mee te laten nemen, kreeg te weinig steun. Een voorstel om de partijen in de raad te laten meebetalen aan de elektronica door de vergoedingen van de raadsleden de komende jaren te bevriezen, werd wel aangenomen. Wouda: "Dat levert slechts een symbolisch bedrag op, een te verwaarlozen fractie van de kosten die gemaakt moeten worden." Peters: "Ik vind de houding van de andere partijen onbegrijpelijk in een tijd van bezuinigingen. Het mag duidelijk zijn dat wij geen iPads in bruikleen zullen aannemen van het stadsdeel. Als het moet kopen we er zelf een van onze eigen vergoeding."

U bent hier