h

Overbewoning in West

9 augustus 2012

Overbewoning in West

Overbewoning in West

In De Telegraaf van woensdag 8 augustus 2012 werd geschreven over overlast door grote groepen bewoners in kleine koopwoningen in stadsdeel West. Het artikel spreekt van situaties waar tot 24 mensen worden weggestopt in flats van 90 vierkante meter. Dit leidt tot veel overlast voor de buurt en onmenselijke toestanden voor de bewoners. Bewoners doen hun behoeftes op straat en slapen onder andere in de garageboxen. De SP maakt zich zorgen over deze situatie en de vrijheid die huisjesmelkers lijken te krijgen en in het kader van artikel 45 van het Reglement van Orde wil ik u de volgende vragen voorleggen.

1) Is het college op de hoogte van genoemde situatie in stadsdeel West? Wat is uw mening hierover?

2) Klopt het dat de gemeente weinig kan doen aan deze huisjesmelkers? Kan een woningeigenaar zonder vergunning (zoveel) mensen huisvesten? Is het toegestaan dat er mensen in garageboxen overnachten? Kunt u aangeven welke middelen er tot de beschikking van de gemeente staan om dergelijke situaties te bestrijden?

3) Wanneer gaan politie en/of brandweer een pand inspecteren? Kan de Dienst Wonen Zorg en Samenleven de politie en/of brandweer verzoeken het pand te bezoeken?

4) Volgens de woordvoerder van de DWZS kan de gemeente alleen een bestuurlijke boete opleggen. Op welke gronden kan hier een bestuurlijke boete worden opgelegd? Gaat de burgemeester of de stadsdeelvoorzitter dit doen? Indien nee, waarom niet?

5) Zijn er vergelijkbare gevallen bekend? Zo ja, hoeveel? En op welke schaal?

6) Gaat u iets ondernemen om deze huisjesmelkers tegen te gaan? Zo ja wat gaat u doen? Zo nee, waarom niet?

Remine Alberts

U bent hier