h

Mondelinge vragen handhaving kinderdagverblijven

27 september 2012

Mondelinge vragen handhaving kinderdagverblijven

Mondelinge vragen over handhaving negatief advies GGD bij kinderdagverblijven.

In de media kwam afgelopen week naar voren dat de gemeente Amsterdam heeft geweigerd om op vijf locaties kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang van Estro, die een negatief advies hadden gekregen van de GGD, te sluiten.

De taakverdeling rondom de kinderopvang is als volgt: "De stadsdelen zijn verantwoordelijk voor de hoofdtaken van regelgeving toezicht en handhaving. De gemeente gaat over de kaderstelling". Er is een kinderdagverblijf van Estro (BSO Spring) in stadsdeel Zuid dat een negatief advies heeft gekregen van de GGD.

De constateringen van de GGD zijn als volgt:
Bij de uitvoering van het veiligheidsbeleid zijn de verantwoordelijkheden niet heel duidelijk verdeeld, en de uitvoering ligt teveel bij individuele leidinggevenden. Ook wordt er gewerkt met verschillende protocollen dus er is niet n helder beleid. Er zijn slechte en/of onduidelijke instructies voor de veiligheid. Verantwoordelijkheden zijn onduidelijk verdeeld zodat er geen goed stappenplan is als er vermoedens zijn van kindermisbruik.

Kortom:
Op het gebied van veiligheid en gezondheid faalt het beleid. De meeste overtredingen zijn al eerder geconstateerd en hebben onvoldoende geleid tot verbetering.
Dit zijn ernstige constateringen en wij begrijpen niet dat de gemeente en in dit geval stadsdeel zuid de adviezen van de GGD niet opvolgt.

De fractie van de SP wil hier de volgende vragen over stellen.

1) De inspectietaak wordt overgelaten aan de GGD. Die heeft in dit geval geconcludeerd dat het stadsdeel geen nieuwe exploitatievergunning zou moeten afgeven wegens het niet voldoen aan de normen. Welke actie heeft het stadsdeel ondernomen op basis van de constatering van de GGD?

2) Na de Amsterdamse zedenzaak is de controle van kinderdagverblijven aangescherpt om herhaling te voorkomen. Waarom heeft het stadsdeel dan toch het advies met betrekking tot het kinderdagverblijf van Estro van de GGD naast zich neergelegd?

3) De portefeuillehouder Mevrouw Simone Kukenheim zei in de uitzending van het nieuws uur dd.21 september jl. dat de overtredingen niet zwaar genoeg zijn om meteen een kinderdagverblijf te sluiten. Hoe zwaar moeten de overtredingen zijn om een kinderdagverblijf meteen te sluiten?

U bent hier